„Ипотекираме АЕЦ, болници и училища, за да влезем в еврозоната…“

Според следната публикация на сайта „Гъдел нюз“:

„Наши източници ни снабдиха с копие от част от кореспонденцията между БНБ и ЕЦБ, във връзка с влизането ни Еврозоната.

От него става ясно, че за България е предвидено ново условие, което е направо покъртително.

„Новоприсъединяващата се страна следва да предостави под запор реални активи, които да гарантират изпълнението на задълженията и по Европейския фонд за финансова стабилност“ – пише в документа.

Въпросният фонд е този, който гарантира дълговете на фалирали държави като Гърция, Италия и пр. Ако в някакъв момент те спрат да си плащат, поема ги фондът, т.е. другите страни-членки на Еврозоната. В този фонд задължението на България, ако влезе в единната ваулта, ще е 18-20 милиарда евро.

До момента обаче единственото, което се искаше от страните-членки е държавна гаранция. Т.е. същото, което се дава при издаване на облигации.

Сега обаче еврократите искат допълнително да гарантират постъпленията във фонда, в случай, че някоя страна няма възможност да плати изведнъж огромни спрямо бюджета и суми (18 милиарда евро е държавният ни бюджет за цяла година – пенсии, заплати, образование, здравеопазване, всичко). Така възниква изискването за предоставяне на обезпечение. Т.е. някакъв вид международна „ипотека“.

България вече е концесионирала и приватизирала почти всичко. Единствените оставащи активи са стратегически обекти като АЕЦ „Козлодуй“, сградите на болници, училища и пр. Това единственото, което можем да ипотекираме.

Така излиза, че ако фалира Гърция (което е почти сигурно), тук ще ни разпродадат на търг училищата и болниците.

По принцип, предвижда се изискването за „реални активи“ да се отнася до всички. Но вече влезлите няма как да ги задължиш да го дават, защото няма как да не ги допуснеш вътре. Така единствените, които ще дават подобна гаранция, ще са нововлезлите. Засега – само България, защото никой друг не се натиска за Еврозоната.“

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.