Хотелиери се противопоставят на схемата на Ангелкова за павилиони в Слънчев бряг и настояват за уволнението ѝ

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов сдружение на хотелиери от Несебър искат да бъде уволнена министър Николина Ангелкова.

Срокът, който хотелиерите поставят, е до следващото заседание на МС, което е на 7 февруари. Причината за недоволството им е одобрената от Министерството на туризма схема за разполагане на павилиони и атракциони в курортната община.

В писмото се посочва, че членовете на „Клуб на хотелиера Несебър“ категорично се противопоставят на одобряването на схемата за разполагане на модерни павилиони с единна визия и места за атракциони.

Според хотелиерите в курорта ще има:

1) Двадесет групи до 5 обекта до 75 кв.м всеки;

2) Двадесет броя линейно разположени обекти до 5 обекта до 75 кв. м всеки;

3) Четири броя Базари;

4) Тридесети седем зони за триколки, велосипеди и други;

5) Два броя атракциони;

6) Три броя линейни пазари – арт до 5 обекта до 75 кв.м в к.к. „Слънчев бряг“.

В отвореното писмо хотелиерите изразяват несъгласие срещу публикации, че „Слънчев бряг“ е „място за евтин алкохолен туризъм“, тъй като „това не отговаря на обективната реалност“.

Делът на младежите, посещаващи курорта в периода 20 юли – 10 август, е едва 8-12% от общия дял туристи. В изследване на нагласите на туристите, посещаващи к.к. „Слънчев бряг“, поръчано от Booking.com, над 67% от интервюираните туристи от пазари като Великобритания, Русия и Германия заявяват, че възприемат курорта, като място за семейна ваканция, и че биха го посетили отново с децата си, се казва в писмото.

Хотелиерите напомнят, че Ангелкова е „назначена за министър на туризма, а не за министър на търговията на дребно в павилиончета“ и я съветват да се съобразява с мнението на бранша. Според бизнесмените от Несебър, тя не е успяла за периода, в който управлява, да вдигне туристическия имидж на страната. Хотелиерите настояват:

– Да се демонтират всички временно преместваеми обекти от алеите, тротоарите и плажната ивица в к.к. „Слънчев бряг“, които от дълги години нарушават неговата цялостна визия и нивото на курортния комплекс.

– Да се прекратят неуредиците с инфраструктурата в курортния комплекс, които произтичат от това, че собствеността й е държавна, и спешно трябва да бъде прехвърлена за безвъзмездно управление на община Несебър по примера на община Бургас, която управлява държавна собственост – остров „Света Анастасия“, мостика и историческото ядро на Морската градина.

С това действие ще се постигне осъвременяване на цялостната инфраструктура на к.к. „Слънчев бряг“, която изостава с близо 30 години от хотелиерството – проектиране и изграждане на канализация за събиране на дъждовните води, алеи, улици, тротоари, зелени площи, осветление, сметосъбиране и сметоизвозване, машинно метене и миене на комплекса.

В писмото си хотелиерите от Несебър припомнят, че те са адресирали същите проблеми до Ангелкова и вицепремиера Симеонов още миналото лято. Те изразяват възмущение, че тя приписва ръста на туристите в България на своите усилия, а „за всички е ясно, че ръстът е следствие на международната обстановка“.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.