Социалистическите интервенции на Брюксел объркват млечния пазар в ЕССР

Според следната публикация на сайта „Инвестор.бг“:

Европейската комисия изкупи огромни количества мляко на прах, а производителите се питат кога те ще излязат на пазара

Брюксел изкупи огромни количества млечни продукти, за повиши цените, но сега проблемът е, че тези запаси могат да провалят европейската политика и да срутят крехкия млечен пазар, пише в анализ европейското издание Politico.

От 2015 година ЕС изкупува големи количества млечни продукти в опит да предпази сектора от криза. Европейската комисия (ЕК) използва средствата на европейските данъкоплатци да изкупи 380 хил. тона мляко на прах. Това е малко повече от количествата, произведени от един от големите производители в Европа – Франция, през 2016 година.

Сега фермерите и търговците се опасяват, че тези запаси ще подбият цените, защото очакванията са, че един ден Брюксел ще ги върне на пазара.

„Това мляко на прах е проблем“, твърди Ромуалд Шабер, председател на Германската млечна асоциация. „Той виси като Дамоклев меч над нас“, твърди той.

Ситуацията е резултат от кризата от 2015 година, пред която се изправиха хиляди производители на мляко и млечни продукти. Тогава Русия забрани вноса на храни, сред които и на млечни продукти, от ЕС, а Брюксел се принуди да подкрепи сектора и раздаде над 1 млрд. евро под формата на субсидии по различни програми.

640 млн. евро от тях например отидоха за изкупуване на мляко на прах. Досега обаче ЕК е продала едва 2 хил. тона от тези 380 хил., изкупени в този период.

Цената на млякото на прах се срина – от 3 240 евро на тон в началото на 2014 година до 1 720 евро две години по-късно. В началото на тази година цената е вече едва 1 400 евро на тон. В същото време цената на прясното мляко започва да се стабилизира – от 30 евроцента за литър през 2016 година до 37 евроцента за литър днес.

Анализатори посочват, че при положение, че ще се обсъжда реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) е време да се направи промяна в цялата система.“

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.