Сорос се кани да дава още пари против Брекзит

Милиардерът Джордж Сорос предизвика критиците си, обещавайки да увеличи със 113 000 евро дарението си за активистката група „Най-доброто за Великобритания“.

Така той смята да подкрепи усилията за борба срещу Брекзит, пише френският в. „Фигаро“.

Унгарското правителство подкрепя водената в националните медии враждебна кампания срещу Сорос, допълва БТА. Той е мразен от крайната десница в САЩ и Източна Европа, пише френското издание.

Фондация „Отворено общество“ на Сорос е обещала да даде още толкова пари, колкото бъдат събрани чрез дарения от организацията „Най-доброто за Великобритания“ след отправените срещу милиардера нападки, че я подкрепя.

Според „Ройтерс“, милиардерът вече е дарил на групата 400 000 паунда, за да ускори работата й.

Британското издание „Телеграф“ го обвини в таен заговор за спиране на Брекзит и в намеса във вътрешните работи на страната, пише в. „Гардиън“.

Сорос, който преди години бяга от комунистическа Унгария, през 1992 г. печели 1 милиард долара, залагайки срещу лирата на фондовите пазари, и предизвиква срив на курса на британската валута. Според него напускането на ЕС ще бъде трагична грешка, която ще доведе до отслабването на влиянието на Великобритания. Групата „Най-доброто за Великобритания“ се бори за оставане на страната в ЕС и вече е организирала кампания в подкрепа на проевропейски настроени политици, отбелязва в. „Гардиън“.

„Бъдещето на Великобритания и ЕС не е решено“, заяви в комюнике генералната директорка на „Най-доброто за Великобритания“ Елоиз Тод, подчертавайки, че една демократична страна може да промени решението си.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.