Държавните институции подготвят мерки срещу „езика на омразата“

Става ясно от следната публикация на Илия Вълков и Светослав Спасов във в-к „Сега“:

Комисията срещу дискриминация обяви за жертва Кошлуков, който показа среден пръст

Държавата най-сетне се притесни от експлозията на нетолерантност и зачестилата употреба на език на омразата. Институциите започват да готвят два пакета мерки – наказателни и превантивни, стана ясно по време на международен форум „София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма“, организиран от Сдружението за човешки права „Маргиналия“ и „Интернет общество – България“. Междуведомствена група вече работи по законодателни промени в тази посока, съобщи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. „Всички, които прибягват до език на омразата, да знаят, че ще бъдат преследвани и наказвани“, обяви Георгиев, но не даде никакви подробности за бъдещите санкции.

Малко повече яснота има за превантивните мерки. Зам.-министърът на образованието Деница Сачева разказа пред „Сега“, че наесен пилотно в няколко училища в страната ще бъде въведено 36-часово обучение по гражданско образование и демократична култура. Предвижда се и обучение на учители по гражданско образование. Сачева призна, че България има неизпълнени европейски ангажименти в тази област и че става дума за задължителен минимум от умения, които всички деца от ЕС трябва да притежават – владеене на повече от един чужд език, владеенето на интеркултурни и социални умения, медийна грамотност, предприемачество и критично мислене.

Все още обаче не е разписано какво значи гражданско образование. И в момента има програми за гражданско образование, но идеята е да се вкарат повече елементи на европейско гражданство, както и да има повече часове за обучение на учители, обсъжда се дали и сексуалното образование да бъде вкарано като тема в пакета за гражданско образование, посочи Сачева.

Междувременно Комисията за защита от дискриминация (КЗД) изготви декларация в защита на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков. В документа, публикуван на сайта на КЗД, се казва, че Кошлуков е станал обект на език на омразата и на дискриминационно отношение „заради изказано мнение и заявена ценностна позиция“. Тв шефът е изведен специално като пример за потъпкани човешки права.

Позицията е удивителна на фона на средния пръст, който директорът показа в ефир и заради който му се наложи да се извини на зрителите.

Комисията по дискриминация защитава Кошлуков от публичната критика в социалните мрежи – „ad hominem атаки с обидно и унизяващо достойнството съдържание от страна на определени политически групи и среди срещу личността на програмния директор на БНТ“.

НЕТЪРПИМО

Като пример за зачестила употреба на език на омразата КЗД посочва провеждането на „Луковмарш“ и дебатите около Истанбулската конвенция: „Чуха се много крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната дискусия и се трансформираха в език на омразата спрямо определени уязвими групи. Отново във връзка с Истанбулската конвенция обект на нападки станаха редица общественици, политици и дори представители на Светия синод.““

Споделете: