ЕССР недопустимо се меси в румънската съдебна система, Румъния иска обяснение

Става ясно от следната публикация във в-к „Сега“, озаглавена „Румъния иска обяснение от ЕК защо се намесва в правосъдната й система“:

Брюксел се интересувал от нашумели съдебни дела, водени в страната

Румънският министър-председател Виорика Дънчила поиска обяснения от ЕК защо се намесва в правосъдната система на страната, писа електронното издание „Романия инсайдер“. Тя изпрати писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Дънчила иска обяснение за документ, който беше разпространен от местна медия, близка до управляващата Социалдемократическа партия. Той датира от октомври 2012 г. и е изпратен от ЕК до тогавашния румънски министър на правосъдието Мона Пивничеру като част от доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел искал подробности за криминални разследвания срещу бившия премиер Адриан Нъстасе, бившите министри Тудор Чиуариу и Децебал Траян Ремес, местните бизнесмени Джордже Бекали, Джордже Корос, Дан Войкулеску и др.

Дънчила настоява за обяснение от Брюксел за „причините, мотивите и критериите“, по които е съставен този списък, и за начина, по който е събирана информацията за тях. В края на писмото си тя изразява мнение, че ЕК трябва да премахне наблюдението на страната по Механизма за сътрудничество и проверка. По време на срещата си през февруари с Юнкер в Брюксел тя настоя за същото. От 2007 г. насам България и Румъния са под наблюдение от ЕК.

…“

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.