Половината разболели се от морбили в Пловдив са били ваксинирани

„Половината разболели се от морбили са били ваксинирани. Тя имунизацията не може да даде 100%, наистина при някои се получава възможност да се разболее все пак.“ Това обясни Маргарита Бачурова, главен инспектор отдел противоепидемичен контрол към РЗИ-Пловдив в коментар за bTV по повод огнището от морбили в пловдивския квартал Столипиново през 2017 година.

Тогава бяха регистрирани 146 случая, а 9-месечно бебе почина от тежкото протичане на болестта. Останалите бяха приети в Инфекциозната клиника.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че има условия за епидемия от морбили у нас. Той заяви, че в Европа има нарастване на случаите в последните години – за 2015-а са 4000, 2016-а – 5000, 2017-а – 15 000 случая. Най-много бяха в Румъния и Италия – по 5000 случая. Малко по-малко са в Гърция, около 1000 в Сърбия, коментира той в студиото на „Тази сутрин“.

„Има реална заплаха непрекъснато“, добави Кунчев и уточни, че случаят, довел до епидемията в Столипиново миналата година също е бил внесен – от Германия. Последният случай миналата седмица е от Италия – майка и дете – и двамата са болни. Майката е в тежко състояние и се лекуват в Инфекциозната болница, уточни инспекторът.

Преди дни Европарламентът предупреди за „опасен спад във ваксинациите“. Комисията по обществено здраве към ЕП посочи, че намаляващото обществено доверие във ваксинирането представлява голямо предизвикателство и вече е довело до последици за здравето.

Източник и повече информация: Актуално

Отново можем да зададем въпроса защо да „трябва“ ваксините (които и да е) да са… задължителни.

Споделете: