Русия, Китай и Лондонското сити (Ротшилд) срещу сащанския долар

Какво се крие зад историческото пускане на петролни фючърси в юани?

Китай започна търговия на петрол в юани. В понеделник, 26 март, на Шанхайската международна енергийна борса официално стартираха търговете на петролни фючърси, деноминирани в китайската валута. Новият петролен индекс започна с мощен старт. Още в първия ден на борсата в Шанхай бяха сключени близо 63 хиляди сделки за повече от 62 милиона барела петрол, оценявани на 27 млрд. юана (4 млрд. долара). Разтърсващата новина идва след десетилетия на подготовка от страна на Пекин. За Поднебесната растат възможностите да влияе върху ценообразуването, което е почти монополно право на Вашингтон. Петроюанът е вече факт. Обратното броене преди краха на глобалната хегемония на американския долар започна. Широката коалиция начело с Китай, Русия и влиятелни кръгове в западния елит премина Рубикон в своята офанзива срещу господството на зелената валута в глобалните търговия и финанси.

Фючърсните договори са основният механизъм в ценообразуването на петрола – чрез тях се определят цените в момента на сключване на сделката, но за по-късна дата. Потребителите ги използват, за да се предпазят от рискове при колебание в цените, а спекулантите – за да изкарат печалба. Петролът се търгува в долари чрез два фючърсни индекса – West Texas Intermediate (WTI) на борсата в Ню Йорк и Brent crude на американската борсова компания ICE в клона й в Лондон. След 26 март в Шанхай заработва първият в света глобален механизъм за продажба на петрол, освободен от доминацията на щатския долар. Инициативата има огромен смисъл поради един прост факт – през миналата година Китай изпревари Съединените щати като водещ вносител на петрол и вече е ключов пазар.

Поднебесната се превърна в най-големия импортьор на черно злато не без помощта на Москва. Пекин внася по-голямата част от петролa по тръбопроводите от системата „Източен Сибир-Тихия океан”, лансирани за пръв път от бившата петролна компания „Юкос” на бизнесмена Михаил Ходорковски. В резултат на десетилетни усилия Русия се превърна във водещия износител на нефт за Пекин. Само за година Китай увеличи обема нефт, продаван от Москва, с над 17%, а благодарение на втория китайско-руски петролопровод, заработил на 1 януари 2018 г., се очаква тези обеми допълнително да нараснат. Още през октомври миналата година Китай пусна платежна система за транзакции в юани и руски рубли, чрез която руските петролни доставки от над 60 млн. тона могат да бъдат осъществявани без използването на долара. В този контекст стартирането на търговията с петрол в Шанхай е просто кулминацията на последователна политика. След първия ден на петролните фючърси в юани стана ясно, че Русия и Китай ще засилят взаимното популяризиране на фючърсите в национални валути, за което съобщава РИА „Новости”.

Според експертите договорите сключвани в юани са от историческо значение и ще нанесат тежък удар върху долара, който отслабва устойчиво в последните месеци. Именно доларът е доминиращата валута във фючърсните споразумения. В края на миналата година анализатори от Saxo Bank предрекоха пускането на новия петролен индекс и го определиха за „ход с огромни геополитически и финансови последици”. „Това е най-голямата промяна на капиталовите пазари, вероятно за всички времена”, смята Хейдън Бриско, директор в международната банка UBS.

Пекин обявява война на долара. Дори за по-малки неща Съединените щати са били готови на въоръжена интервенция. Такъв беше случаят с решението на Саддам Хюсеин да продава иракския петрол в евро, а не в долари, в резултат на което Щатите нахлуха в Ирак и свалиха правителството. Американското надмощие в света се крепи върху долара, който е основна резервна валута. Както е известно, през 1971 г. американският президент Ричард Никсън взема историческото решение да скъса връзката на долара със златото, заявявайки, че ценният метал вече няма никаква монетарна роля. Благодарение на сделката си със Саудитска Арабия Никсън гарантира, че петролът, и като следствие – всички останали стоки, ще се оценяват само в долари. Глобалното търсене на зелената валута е осигурено, а САЩ си гарантират възможността да живеят „като паразит” върху световната икономика, както се изрази руският президент Владимир Путин. Федералният резерв произвежда зелена хартия, срещу която получава от останалия свят стоки и услуги. След това доларите се рециклират през кредити и американски облигации. Благодарение на тази роля на петродолара Вашингтон може да поддържа огромни дефицити и да изземва колосални ресурси от целия свят. Това беше светът в последните десетилетия, но днес всичко бързо се променя.

Хегемонията на долара е директно оспорена от Китай с помощта на неговите съюзници в Русия и Иран, а зад кулисите – и на влиятелни западни кръгове. Противниците на долара имат мощен съюзник вътре в западния елит – финансови групи около Лондонското сити. Пекин трудно може да събори долара ако разчита единствено на руските и иранските петролни доставки. Оказва се, че най-активни на новата фючърсна борса са не Русия и Иран, а компании, свързани с банкови кръгове от бившата Британска империя. Първата сделка на новата борса беше извършена между Unipec, дъщерно дружество на китайския петролен гигант Sinopec, и Shell International Eastern Trading Company – част от петролната империя на известни фамилии като Ротшилд и Самюъл. За сделката информираха първо от „Ройтерс”, които потърсиха Royal Dutch Shell за коментар, но получиха отказ. Според британската информационна агенция най-активните играчи на Шанхайската енергийна борса са били корпорациите Glencore, Trafigura и Freepoint Commodities, за първите две от които има достатъчно доказателства, че са свързани с клъстъра от банкови институции, групирани около прословутите Ротшилд.

В края на 2016 г. Glencore и техните партньори от Катарския суверенен фонд купиха 19,5% дял руския енергиен гигант Роснефт. Регистрираната в Швейцария компания Trafigura пък е сред най-добрите партньори на руската държавна корпорация. Trafigura е най-големият купувач на нефт от санкционираната компания Роснефт и помага на руснаците да изградят глобална мрежа за производство, преработка и търговия с петрол. Сред останалите водещи партньори на Роснефт са Glencore, Royal Dutch Shell, Vitol и други. В края на август 2017 г. Роснефт и техните съюзници от Trafigura сключиха най-голямата сделка по придобиване на активи в историята на индийската държава като станаха собственик на втората по големина частна петролна компания Essar Oil в Индия. В активите на руската корпорация вече са огромният нефтопреработвателен завод в индийския пристанищен град Вадинар, способен да обработва 400 000 барела петрол дневно (9% от нефта в Индия), пристанището на комбината, електрическа централа, както и 3 500 индийски бензиностанции. Заводът във Вадинар разполага с първокласно оборудване за преработка на нефт, което позволява работа с тежък високосернист петрол, доставян от богатите петролни находища на Венецуела – ключов съюзник на Москва. С всички тези ходове се изгражда глобална архитектура в обход на доминирания от САЩ съществуващ световен ред. По този начин стартът на търговия на петролни фючърси на Шанхайската международна енергийна борса е поредната важна стъпка на Русия, Китай и част от западния елит по пътя на детронирането на американския долар от финансовия пиедестал. Общата цел е премахване на монополното положение на Уолстрийт върху глобалната финансова система и нейния разпад на няколко валутни зони.

Следващият рубеж пред антидоларовата коалиция ще бъде Саудитска Арабия, която се очаква скоро да продаде на китайците миноритарен дял в най-голямата петролна компания в света – Saudi Aramco. Саудитското кралство е изправено пред сложен избор – от една страна твърдо поддържа съюза си със САЩ, но в същото време отказът да се включи в търговията с нефт в юани вече оказва сериозно влияние. Пекин започна да разчита повече на Москва, която съумя да измести Рияд като водещ доставчик на петрол. Отказът на Саудитска Арабия да сътрудничи с Поднебесната означава устойчиво свиване на дела на мюсюлманската държава на китайския пазар.

Пускането на петролен фючърс деноминиран в юани е преломен момент в голямата геополитическа и геоикономическа битка. В дългосрочен план това означава рязко намаляване на търсенето на долари, тяхното обезценяване и инфлация в Съединените щати. В резултат ще бъдат редуцирани парите, влагани в американски облигации – ключов източник на финансиране за щатския бюджет. Съединените щати се задъхват от колосален дълг, превишаващ 21 трилиона долара. За тях изходите са два – болезнена перестройка или голяма война.

Николай Николаев

Източник: a-specto

Споделете:

9 коментара

  1. Pingback: cheap insurance
  2. Pingback: moving company
  3. Pingback: zhena ljubit anal
  4. I definitely wanted to type a brief comment so as to appreciate you for some of the remarkable guides you are writing on this website. My extensive internet search has at the end of the day been recognized with excellent points to talk about with my great friends. I would express that we website visitors are definitely fortunate to exist in a notable community with very many wonderful individuals with insightful solutions. I feel really privileged to have come across your entire web pages and look forward to some more excellent times reading here. Thank you again for everything.

  5. Pingback: illegal taxation
  6. Thanks a lot for giving everyone an extremely marvellous chance to check tips from this website. It’s usually very nice and full of a great time for me personally and my office acquaintances to visit your site at the least thrice a week to learn the fresh guidance you have. And indeed, I’m so usually motivated with your stunning opinions served by you. Some 2 facts in this article are certainly the most efficient I’ve ever had.

  7. Pingback: sarkari exam

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.