Русия, Китай и Лондонското сити (Ротшилд) срещу сащанския долар

Какво се крие зад историческото пускане на петролни фючърси в юани?

Китай започна търговия на петрол в юани. В понеделник, 26 март, на Шанхайската международна енергийна борса официално стартираха търговете на петролни фючърси, деноминирани в китайската валута. Новият петролен индекс започна с мощен старт. Още в първия ден на борсата в Шанхай бяха сключени близо 63 хиляди сделки за повече от 62 милиона барела петрол, оценявани на 27 млрд. юана (4 млрд. долара). Разтърсващата новина идва след десетилетия на подготовка от страна на Пекин. За Поднебесната растат възможностите да влияе върху ценообразуването, което е почти монополно право на Вашингтон. Петроюанът е вече факт. Обратното броене преди краха на глобалната хегемония на американския долар започна. Широката коалиция начело с Китай, Русия и влиятелни кръгове в западния елит премина Рубикон в своята офанзива срещу господството на зелената валута в глобалните търговия и финанси.

Фючърсните договори са основният механизъм в ценообразуването на петрола – чрез тях се определят цените в момента на сключване на сделката, но за по-късна дата. Потребителите ги използват, за да се предпазят от рискове при колебание в цените, а спекулантите – за да изкарат печалба. Петролът се търгува в долари чрез два фючърсни индекса – West Texas Intermediate (WTI) на борсата в Ню Йорк и Brent crude на американската борсова компания ICE в клона й в Лондон. След 26 март в Шанхай заработва първият в света глобален механизъм за продажба на петрол, освободен от доминацията на щатския долар. Инициативата има огромен смисъл поради един прост факт – през миналата година Китай изпревари Съединените щати като водещ вносител на петрол и вече е ключов пазар.

Поднебесната се превърна в най-големия импортьор на черно злато не без помощта на Москва. Пекин внася по-голямата част от петролa по тръбопроводите от системата „Източен Сибир-Тихия океан”, лансирани за пръв път от бившата петролна компания „Юкос” на бизнесмена Михаил Ходорковски. В резултат на десетилетни усилия Русия се превърна във водещия износител на нефт за Пекин. Само за година Китай увеличи обема нефт, продаван от Москва, с над 17%, а благодарение на втория китайско-руски петролопровод, заработил на 1 януари 2018 г., се очаква тези обеми допълнително да нараснат. Още през октомври миналата година Китай пусна платежна система за транзакции в юани и руски рубли, чрез която руските петролни доставки от над 60 млн. тона могат да бъдат осъществявани без използването на долара. В този контекст стартирането на търговията с петрол в Шанхай е просто кулминацията на последователна политика. След първия ден на петролните фючърси в юани стана ясно, че Русия и Китай ще засилят взаимното популяризиране на фючърсите в национални валути, за което съобщава РИА „Новости”.

Според експертите договорите сключвани в юани са от историческо значение и ще нанесат тежък удар върху долара, който отслабва устойчиво в последните месеци. Именно доларът е доминиращата валута във фючърсните споразумения. В края на миналата година анализатори от Saxo Bank предрекоха пускането на новия петролен индекс и го определиха за „ход с огромни геополитически и финансови последици”. „Това е най-голямата промяна на капиталовите пазари, вероятно за всички времена”, смята Хейдън Бриско, директор в международната банка UBS.

Пекин обявява война на долара. Дори за по-малки неща Съединените щати са били готови на въоръжена интервенция. Такъв беше случаят с решението на Саддам Хюсеин да продава иракския петрол в евро, а не в долари, в резултат на което Щатите нахлуха в Ирак и свалиха правителството. Американското надмощие в света се крепи върху долара, който е основна резервна валута. Както е известно, през 1971 г. американският президент Ричард Никсън взема историческото решение да скъса връзката на долара със златото, заявявайки, че ценният метал вече няма никаква монетарна роля. Благодарение на сделката си със Саудитска Арабия Никсън гарантира, че петролът, и като следствие – всички останали стоки, ще се оценяват само в долари. Глобалното търсене на зелената валута е осигурено, а САЩ си гарантират възможността да живеят „като паразит” върху световната икономика, както се изрази руският президент Владимир Путин. Федералният резерв произвежда зелена хартия, срещу която получава от останалия свят стоки и услуги. След това доларите се рециклират през кредити и американски облигации. Благодарение на тази роля на петродолара Вашингтон може да поддържа огромни дефицити и да изземва колосални ресурси от целия свят. Това беше светът в последните десетилетия, но днес всичко бързо се променя.

Хегемонията на долара е директно оспорена от Китай с помощта на неговите съюзници в Русия и Иран, а зад кулисите – и на влиятелни западни кръгове. Противниците на долара имат мощен съюзник вътре в западния елит – финансови групи около Лондонското сити. Пекин трудно може да събори долара ако разчита единствено на руските и иранските петролни доставки. Оказва се, че най-активни на новата фючърсна борса са не Русия и Иран, а компании, свързани с банкови кръгове от бившата Британска империя. Първата сделка на новата борса беше извършена между Unipec, дъщерно дружество на китайския петролен гигант Sinopec, и Shell International Eastern Trading Company – част от петролната империя на известни фамилии като Ротшилд и Самюъл. За сделката информираха първо от „Ройтерс”, които потърсиха Royal Dutch Shell за коментар, но получиха отказ. Според британската информационна агенция най-активните играчи на Шанхайската енергийна борса са били корпорациите Glencore, Trafigura и Freepoint Commodities, за първите две от които има достатъчно доказателства, че са свързани с клъстъра от банкови институции, групирани около прословутите Ротшилд.

В края на 2016 г. Glencore и техните партньори от Катарския суверенен фонд купиха 19,5% дял руския енергиен гигант Роснефт. Регистрираната в Швейцария компания Trafigura пък е сред най-добрите партньори на руската държавна корпорация. Trafigura е най-големият купувач на нефт от санкционираната компания Роснефт и помага на руснаците да изградят глобална мрежа за производство, преработка и търговия с петрол. Сред останалите водещи партньори на Роснефт са Glencore, Royal Dutch Shell, Vitol и други. В края на август 2017 г. Роснефт и техните съюзници от Trafigura сключиха най-голямата сделка по придобиване на активи в историята на индийската държава като станаха собственик на втората по големина частна петролна компания Essar Oil в Индия. В активите на руската корпорация вече са огромният нефтопреработвателен завод в индийския пристанищен град Вадинар, способен да обработва 400 000 барела петрол дневно (9% от нефта в Индия), пристанището на комбината, електрическа централа, както и 3 500 индийски бензиностанции. Заводът във Вадинар разполага с първокласно оборудване за преработка на нефт, което позволява работа с тежък високосернист петрол, доставян от богатите петролни находища на Венецуела – ключов съюзник на Москва. С всички тези ходове се изгражда глобална архитектура в обход на доминирания от САЩ съществуващ световен ред. По този начин стартът на търговия на петролни фючърси на Шанхайската международна енергийна борса е поредната важна стъпка на Русия, Китай и част от западния елит по пътя на детронирането на американския долар от финансовия пиедестал. Общата цел е премахване на монополното положение на Уолстрийт върху глобалната финансова система и нейния разпад на няколко валутни зони.

Следващият рубеж пред антидоларовата коалиция ще бъде Саудитска Арабия, която се очаква скоро да продаде на китайците миноритарен дял в най-голямата петролна компания в света – Saudi Aramco. Саудитското кралство е изправено пред сложен избор – от една страна твърдо поддържа съюза си със САЩ, но в същото време отказът да се включи в търговията с нефт в юани вече оказва сериозно влияние. Пекин започна да разчита повече на Москва, която съумя да измести Рияд като водещ доставчик на петрол. Отказът на Саудитска Арабия да сътрудничи с Поднебесната означава устойчиво свиване на дела на мюсюлманската държава на китайския пазар.

Пускането на петролен фючърс деноминиран в юани е преломен момент в голямата геополитическа и геоикономическа битка. В дългосрочен план това означава рязко намаляване на търсенето на долари, тяхното обезценяване и инфлация в Съединените щати. В резултат ще бъдат редуцирани парите, влагани в американски облигации – ключов източник на финансиране за щатския бюджет. Съединените щати се задъхват от колосален дълг, превишаващ 21 трилиона долара. За тях изходите са два – болезнена перестройка или голяма война.

Николай Николаев

Източник: a-specto

Споделете:

18 коментара

 1. My spouse and i have been joyful that John managed to do his research from the precious recommendations he received from your own blog. It is now and again perplexing to just be making a gift of tricks which often others have been trying to sell. And we all already know we have the blog owner to give thanks to for this. The main illustrations you’ve made, the easy site navigation, the relationships your site make it easier to instill – it’s got all overwhelming, and it’s really assisting our son in addition to us consider that this content is cool, and that’s tremendously important. Thanks for the whole thing!

 2. I’m writing to let you be aware of what a extraordinary experience my friend’s daughter obtained reading your web page. She came to find many details, with the inclusion of what it is like to possess a marvelous helping character to have the mediocre ones effortlessly fully grasp specific specialized issues. You undoubtedly did more than visitors’ expected results. Many thanks for offering these great, trustworthy, revealing and even cool tips about the topic to Jane.

 3. My spouse and i have been really excited that Michael could finish up his studies using the ideas he obtained through the web page. It’s not at all simplistic to just continually be giving away guides that many others might have been selling. And now we see we have got the blog owner to be grateful to for this. Most of the illustrations you made, the easy web site navigation, the friendships you can make it easier to foster – it’s all amazing, and it is making our son in addition to us consider that this content is awesome, which is rather mandatory. Thank you for the whole lot!

 4. My husband and i were so thrilled when John could deal with his homework through your ideas he came across when using the web pages. It’s not at all simplistic just to happen to be giving for free methods which often some other people may have been selling. And now we keep in mind we now have you to appreciate for this. These illustrations you made, the easy blog navigation, the relationships you will give support to engender – it’s got all terrific, and it’s letting our son and us understand this content is entertaining, which is extremely essential. Thank you for everything!

 5. I must show my love for your generosity giving support to women who need help with this important content. Your real commitment to passing the message all-around ended up being astonishingly important and has continually enabled men and women like me to get to their targets. Your own insightful suggestions signifies so much a person like me and substantially more to my mates. Many thanks; from each one of us.

 6. I precisely wanted to thank you very much again. I do not know the things I might have handled without the actual information contributed by you regarding this problem. It previously was the hard problem in my circumstances, but discovering a new well-written fashion you processed that forced me to cry for delight. I’m just thankful for your service as well as trust you recognize what an amazing job you happen to be putting in teaching other individuals all through a blog. I am certain you’ve never come across any of us.

 7. Thank you for every one of your hard work on this site. Kim enjoys going through investigation and it’s really obvious why. We know all about the dynamic manner you present simple tactics through your web blog and recommend contribution from some other people on that theme while my simple princess is really learning a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a pretty cool job.

 8. Thanks a lot for giving everyone remarkably breathtaking opportunity to read in detail from this web site. It’s usually so ideal and as well , stuffed with amusement for me and my office mates to search your website nearly thrice weekly to read the new issues you have got. And of course, I am just always contented with all the surprising inspiring ideas you serve. Some 3 facts in this posting are in truth the best we have had.

 9. I enjoy you because of every one of your labor on this web page. Gloria really likes engaging in internet research and it is easy to understand why. My partner and i know all regarding the dynamic ways you produce simple information on the web site and therefore encourage contribution from website visitors on the content so my princess is without question understanding so much. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your performing a wonderful job.

 10. Thanks so much for providing individuals with an extremely remarkable chance to discover important secrets from this website. It is often very sweet and also full of fun for me and my office mates to search your website at least thrice in 7 days to read through the new items you have. And lastly, I am just certainly impressed considering the staggering pointers served by you. Some two tips in this article are absolutely the finest we have had.

 11. I must express my thanks to the writer just for bailing me out of this type of difficulty. Because of looking out through the world wide web and coming across solutions that were not productive, I assumed my life was over. Existing devoid of the answers to the difficulties you’ve fixed through your entire short article is a crucial case, as well as those which may have badly damaged my career if I had not discovered the website. The mastery and kindness in handling the whole lot was crucial. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a point like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thanks a lot very much for this professional and result oriented guide. I won’t think twice to endorse your web site to anyone who would like support about this subject.

 12. Thanks a lot for giving everyone such a marvellous chance to read critical reviews from here. It is usually very pleasant and as well , stuffed with a lot of fun for me personally and my office fellow workers to search your website on the least thrice in a week to find out the latest tips you have. And indeed, we’re always astounded with the astonishing things you serve. Selected 3 tips on this page are particularly the simplest we have had.

 13. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he actually purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you become experience, would you mind updating your blog with extra particulars? It’s highly useful for me. Massive thumb up for this weblog submit!

 14. My husband and i got absolutely joyful Emmanuel managed to carry out his reports because of the ideas he received out of the web pages. It’s not at all simplistic to just possibly be making a gift of secrets and techniques that many other folks could have been trying to sell. And we see we now have you to appreciate for that. These explanations you have made, the straightforward web site navigation, the relationships you help to instill – it is all amazing, and it’s letting our son and us reckon that that matter is cool, which is certainly extremely pressing. Thanks for everything!

 15. An fascinating discussion is value comment. I feel that you need to write extra on this matter, it won’t be a taboo subject but typically persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.