Украйна забрани временно българска БЦЖ ваксина след смърт на дете

Държавната служба по лекарствените средства и контрол над наркотичните вещества на Украйна е забранила временно българската ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ). Документът е публикуван на официалния сайт на службата.

Причината за спирането е съобщение от Белополската районна болница (Сумска област) за смърт на бебе след имунизация. Била е поставена ваксина БЦЖ VACCINE FREEZE-DRIED серия 297, произведена от българската компания BB-NCIPD Ltd. (известна още като Булбио.)

Медиците свидетелстват, че бебето се е родило напълно здраво. След ваксинацията за живота му са се борили седем медици, но реанимационните действия са безрезултатни. Завеждащият болничното АГ отделение разказва, че в деня на БЦЖ инжекцията детето се е чувствало добре, затова му е поставена туберкулозната ваксина съгласно имунизационния календар.

„На детето е поставена ваксина БЦЖ след преглед от лекар-неонатолог. Детето беше здраво, всичко беше наред. Лекарят го прегледа, направиха БЦЖ“, разказва Нина Савицкия. По думите ѝ, след поставянето на инжекцията състоянието на детето не се е променило, но вечерта – 9 часа по-късно, бебето изведнъж заплакало и престанало да диша.“

Детето не е имало дихателни проблеми, то е било прегледано от неонатолог в деня на ваксинирането. Не мога да кажа какво се е случило. Синдром на внезапната детска смърт“, предполага лекарят.

Лекарите са убедени, че смъртта на детето не е свързана с ваксината. По думите им тя е била съхранявана съгласно изискванията. „С една ампула бяха ваксинирани 10 деца в този ден. Всички са здрави. Това е смърт на дете в пълно здраве. Така се случи“, каза за изданието tsn.ua главният лекар на Белополската болница Татяна Белоус.

Роднините на детето смятат, че то не е било прегледано добре преди ваксинацията.

Съдебните медици са установили проблеми с белите дробове на бебето: „Открити са втвърдявания с кръвоизливи, има и изменения в белите дробове на детето“, заяви съдебният медицински експерт Александър Кучеренко. „Дали тези промени са настъпили преди или след ваксинирането не може да се каже на този етап, тъй като не са готови всички резултати от изследванията“, допълни още той.

По случая е образувано наказателно производство. От болницата са иззети необходимите документи. Роднините на детето ще съдят медиците, които са били дежурни в отделението в деня на ваксинирането.

История на изследвания за БЦЖ

Припомняме, че през 2017 година стана известно, че БЦЖ ваксината прави бактерията на туберкулозата неразпознаваема за имунната система и недосегаема за антибиотиците. Омаломощеният жив бацил, който се вкарва в организма чрез БЦЖ ваксината, преминава в L-форма – така не просто е безполезен, защото не създава имунитет, а и е неразпознаваем за имунната система. Това гласи проучване на на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология на БАН, публикувано в US National Library of Medicine National Institutes of Health от октомври 2016 г., но у нас вижда бял свят благодарение на публикуването му в списание „Осем“. С разработена от нея методика, доц. Маркова доказа, че бацилът на туберкулозата прибягва до структурна промяна, за да оцелява в екстремни условия – лишава се от клетъчната си стена и преминава в т.нар. L-форма, която все още не е достатъчно изследвана от учените. Предполага се, че може би тя има връзка с автоимунните заболявания и дори някои видове рак. Нещо повече: безстенната форма на ваксиналния бацил променя плацентарния микробиом и преминава от ваксинираните в детството майки в новородените.

Справка на Европейския център по превенция и контрол на заразните болести показва, че БЦЖ ваксината не се използва в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Исландия, Италия, Холандия, Словакия, Испания и Швеция. За рискови групи от населението прием на БЦЖ се прилага в Кипър, Финландия, Франция, Кипър, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Португалия, Швеция и Великобритания. БЦЖ ваксината е задължителна в България, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Полша, Румъния и Словения. Първите съмнения, свързани с това, че БЦЖ ваксината не пази от туберкулоза и не намалява разпространението ѝ, излизат в резултатите от най-мащабното 15-годишно индийско проучване, цитирано от Световната здравна организация (СЗО).

През май 2017 година българското Здравно министерство премахна от имунизационния календар БЦЖ реваксинацията и проба Манту за 17-годишните. Същевременно СЗО не препоръчва никакви реваксинации, тъй като са неефикасни и излагащи на допълнителен риск от нежелани реакции.

Припомняме, че съгласно актуалния Имунизационен календар на България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст. Дори с четири приема, България остава единствената страна в Европа и света, която има следната схема на поставяне на БЦЖ ваксина: 48 часа след раждането, на 7 месеца, 7 и 11 години. Реимунизациите се правят след поставянето на проба Манту, която специалистите в западните страни и Русия считат за компроментирана, тъй като дава грешни резултати не само при проверка за наличие на туберкулоза, но и за определяне има ли имунен отговор към предишна БЦЖ ваксинация, с каквато единствена цел е в календара проба Манту. В листовката на българската БЦЖ ваксина не са описани всички нежелани реакции, включително най-сериозните, а вместо тях е изписано „и др“.

Справка в индексирани в PubMed научни публикации показва, че нежеланите реакции след БЦЖ ваксинация са: остеомиелити, остеити, неоплазии и псевдотумори на мястото на белега от БЦЖ ваксината, различни абсцеси (вкл. ретроперитонеален), активна БЦЖ инфекция на лимфните възли, саркоидоза, анафилактоидни реакции (при ваксини съдържащи декстран), дисеминирани БЦЖ инфекции (вкл. грануломи в черния дроб), разнообразни лимфаденити, микобактериални псевдотумори в лимфните възли, неврити, дерматомиозит, хроничен преден увеит, хроничен микобактериален артрит, еритема мултиформе, хидраденома, келоидни и хипертрофични белези, скрофулодерма, усложнение на атопичен дерматит, псориазис, улцеративен васкулит, витилиго, лупоми, грануломи, лихен стриатус, лупус вулгарис и други кожни проблеми. Въпреки рекордния брой ваксинации и реваксинации, България е на едно от първите места по заболели от туберкулоза в Европа.

Източник (+повече линкове с препратки към информация): Актуално

Споделете: