Ще блокират Телеграм в Русия

Става ясно от следната публикация на Мила Кудрина във в-к „Монитор“:

„Контролният орган Роскомнадзор подаде иск за блокиране на руския месинджър Телеграм, който не изпълни законовите норми и не предаде на Федералната служба за сигурност /ФСС/ ключовете за дешифриране на съобщенията. Искът е подаден в петък в Таганския районен съд в Москва „на основание член 15.4 от федералния Закон за защита на информацията, предаде Газета.ру.

Ако магистратите удовлетворят искането на Роскомнадзор, то на територията на Русия ще бъде ограничен достъпът до Телеграм, уточняват юристи. Пресата припомня, че на 4 април т.г. изтече 15-дневният срок, в който месинджърът трябваше да предаде на ФСС ключовете за дешифриране на съобщенията, но не го стори. В четвъртък министърът на масовите комуникации Николай Никифоров заяви, че ситуацията с Телеграм е „прецедент и съдът трябва да потвърди или опровергае съществуващите правови норми“. По-рано – на 20 март Върховният съд отхвърли иска на месинджъра за отмяна на заповедта на ФСС.

Според защитата на ръководството на Телеграм „искането на службата за сигурност за достъп към преписките на частните лица е неконституционно“. По този повод самият създател на системата за предаване на бързи съобщения Павел Дуров заяви, че „ще продължи да стои на стража на свободата и конфиденциалността“. Не е изключено, че решението за спиране на Телеграм няма да повлияе на работата му в Русия, тъй като още миналото лято разработчиците внедриха в него средства за обход на блокировките, прогнозират експерти, цитирани от Newsru.com. Освен това през септември м.г. Дуров посочи, че „натискът на властите на Русия няма да попречи на работата на системата“.

Телетрам е известен и като „месинджъра на джихадистите“. През лятото на миналата година ФСС разкри, че терористите и техните куратори в чужбина активно използват за връзка именно Телеграм, в това число и при организирането на атентата в метрото в Петербург на 3 април 2017 г. Това предаде Интерфакс, позовавайки се на официално съобщения на Центъра за обществени връзка на ФСС. От силовото ведомство тогава посочиха, че това не е единичен случай на използване на Телеграм от джихадистите и, че месинджърът е основно средство за връзка за много членове на крайни групировки. „Системата е удобна за екстремистите, тъй като дава възможност за създаване на секретни чатове с високо ниво на шифроване на предаваната информация“, обясниха от службата за сигурност. Самите джихадисти масово изразяват в социалните мрежи благодарност на Павел Дуров за създаването на толкова защитен месинджър, предаде Лента.ру. В тази връзка последователите на радикалния ислям дори присвоиха на руския IT специалист името Абу Зубейр ал Оджали.“

Споделете: