Завишените сметки за март кредитират безлихвено „Топлофикация София“

Става ясно от следната публикация във в-к „Монитор“ днес:

„Високите сметки за март кредитират безлихвено „Топлофикация София“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на срещата си с изпълнителния директор на дружеството Сашо Чакалски. Повод за разговора са жалбите и сигналите до институцията за много високи сметки за отопление за миналия месец в сравнение с по-студените два предходни месеца, когато сметките са били значително по-ниски.

По думите й мартенските прогнозни сметки клиентите на топлофикационните дружества безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат готови през юли, а едва през август хората ще могат да си получат надвзетите суми.

По време на срещата се констатира, че по официална информация средното увеличение на сметките за битовите потребители за март 2018 г. спрямо същия месец на 2017 г. е с близо 60%. Това се дължи основно на две причини. От една страна увеличението на цената на топлинната енергия с над 24%, (одобрена от КЕВР), и от друга – Наредбата за топлоснабдяването. В същото време от „Топлофикация“ считат, че няма проблеми с нормативната уредба.

За пореден път омбудсманът поиска от столичната топлофикация да информират по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки. Освен това настоя във фактурите, на отделен ред, дружеството да посочва и количеството топлинна енергия за сградна инсталация и стойността й.“

Споделете: