Поредно малоумие на управляващите паразити – „задължителни каски и светлоотразителни жилетки“ за велосипедистите

Записаното в проекта за нов закон за движение по пътищата задължително носене на каска и светлоотразителна жилетка от велосипедистите е безумие, каза днес Радостина Петрова от сдружение „Велоеволюция“ на обществено обсъждане по новите пътни закони. Според нея такова задължение няма в нито една европейска държава.

„Там, където това е въведено, в Австралия например, се наблюдава намаляване на случаите на травми на главата при велосипедистите, но реално инцидентите с тях и жертвите се увеличават. Обяснението, е че шофьорите инстинктивно ги приемат за по-защитени и не са толкова внимателни“. обясни Петрова.

Тя допълни, че въвеждането на такова изискване ще убие още в зародиш идеите за изграждане от системи за велосипеди под наем в страната. Като пропуск в закона Петрова посочи и въвеждането на задължителна възраст от 14 години за велосипедистите, за да имат право да карат по пътното платно. Тя посочи, че според виенската конвенция минималната възраст е 12 години.

Представителят на „Велоеволюция“ изтъкна, че е предвидена регистрация в пътната полиция на велосипедите с двигател, но не е посочено дали става дума само за тези с такъв с вътрешно горене или и за колелетата с електрически мотор, които стават все по-популярни. Радостина Петрова приветства въвеждането на глоба за паркиране на велоалея, но уточни, че в нито един от трите закона не е регламентирано какво представлява тя.

Източник: дневник.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.