Америка за Пеевски

След като купиха цигарените марки на „Булгартабак“ за 100 милиона евро, „братята ни по оръжие“ от Запад зарадваха бизнесмена и с медийна сделка.

Каква я мислехме, а каква стана! Не подли руснаци, а американци се оказаха най-големите бизнес партньори на Делян Пеевски. Преди дни излезе новината, че американската компания „Ню имидж“ купува половината от вестникарския бизнес на българския бизнесмен и политик.

Тази вест никак не е самотна, тъй като точно преди година пак западна компания („Бритиш американ табако“) го зарадва със 100 милиона евро, купувайки цигарените марки на „Булгартабак“ (официалният собственик на тютюневия холдинг е неизвестен, но в стотици медийни публикации като такъв е сочен именно Пеевски).

Оказва се, че компании от братските натовски страни хем са му партньори, хем той лека-полека им предава собственост.

Не е вярно, че парите не миришат. Миришат, но все на хубаво.

Цената на вестникарската сделка засега е неизвестна. Знае се, че става дума за легален бизнес, тоест бизнесменът и депутат от ДПС продава официално притежавани от него дялове.

Според официалното съобщение за контракта нещата изглеждат така: „На 25 април между „Интръст“ ЕАД, като продавач и „Ню Имидж България“ ЕАД, като купувач, се подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД, което дружество е издател на печатните медии „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“, и е акционер в регионалната медия „Издателска къща Борба“ АД.

Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Печатните издания, предмет на сделката, са сред водещите в страната, като всекидневникът „Телеграф“ е изданието с най-висок тираж и продаваемост на българския вестникарски пазар. „Ню Имидж България“ ЕАД създава специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие.

„Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания „Nu Image Inc.“, чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио „Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм.“

Неофициално обаче нещата са по-различни. Всъщност става ясно, че американците стават ортаци в медийния монопол.

По ирония сделката съвпадна с новината, че България се е сринала на 111-о място по свобода на медиите в класацията на „Репортери без граници“. Последни сме на Балканите, дори Македония ни изпреварва. „Основната причина е Пеевски“, констатира организацията. Но нищо, „Ню имидж“ ще оправи работата.

Едно оглушително мълчание съпровожда всичките тези процеси. То е на „борците срещу модела КОЙ“. Разсейват се кой точно влиза в съдружие с Пеевски, кой крепи „българската стабилност“. Ех, що не бяха руснаци?!…

Източник: Барикада

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.