ЕЦБ постигала „значителен“ напредък към ускоряването на инфлацията, според нейния главен икономист

Главният икономист на ЕЦБ омаловажи последните по-слаби данни за икономиката на еврозоната

Икономическото забавяне на Европа дойде по-рано от очакваното и факторите, сдържащи растежа, може да продължат в краткосрочен план. Европейската централна банка обаче все още бележи „значителен“ напредък към ускоряването на инфлацията, коментира главният икономист на ЕЦБ Петер Прат.

Омаловажавайки влиянието на слабите данни, Прат заяви, че растежът остава стабилен, забавянето може да се дължи на изключителни фактори и има само няколко признака, че поскъпването на еврото през миналата година натежава върху растежа.

Централните банкери в момента обсъждат дали да намалят стимулите допълнително тази година, след като еврозоната бележи икономическо разширяване вече пет години, коментира Ройтерс. Слабият растеж и инфлация обаче може да направят по-трудно свиването на стимулите за икономиката.

„Все още не можем да обявим, че „целта е изпълнена“ по отношение на инфлацията, но постигнахме значителен напредък към устойчивата корекция на инфлацията“, каза Прат, за когото се смята, че подкрепя по-отслабена парична политика.

Официалните данни за БВП през първото тримесечие показаха, че растежът на ЕС и на еврозоната през първото тримесечие се е забавил до 0,4% от 0,7% през предишните три тримесечия, което вероятно ще доведе до серия от корекции по прогнозите за годината.

„Забавянето бе по-рано от очакваното“, каза Прат. „Низходящата изненада в настъпилата информация е широко базирана, тъй като може да се види както в суровите данни, така и в показателите от проучвания в повечето сектори и страни“.

„Макар че (изключителни фактори) вероятно ще сдържат икономическата активност в краткосрочен план, последните данни остават в съответствие със стабилно и широко базирано разширяване на местното търсене“.

Въпреки твърдението на Прат за наличието на малко признаци за ограничаване на ръста при износа от по-силното евро, той допълни, че острият спад на някои показатели за настроенията към експорта сочи, че глобалните фактори стават все по-ясно изразени, особено заплахата от засилен протекционизъм.

Източник: инвестор.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.