Глоби заплашват 40 майки заради отказани ваксини в Пловдив

Глоби от 50 до 100 лева грозят 40 майки, които са отказали задължителни имунизации на децата си. Преди да се наложат санкциите до родителките ще бъдат изпратени писма с обратна разписка да се явят в РЗИ за разговор. Това бе оповестено на работна среща в здравната инспекция в Пловдив, на която присъстваха представители на пациентски и ромски организации и на общината, съобщава „24 часа“.

„Практиката ни е да провеждаме срещи със семействата, за да се опитаме да ги убедим в необходимостта от ваксините. Благодарение на тях смъртността от инфекциозни заболявания у нас е спаднала рязко“, обясни д-р Петринка Крачанова от РЗИ. И даде пример с детския паралич, от който има само единични случаи след 1958 г., когато е започнала имунизацията срещу него.

„Много образовани майки се подвеждат от форуми и отхвърлят ваксините, рискувайки здравето на децата си. Обжалват глобите в административния съд не заради размера им, който е нисък, а защото приемат за своя кауза войната срещу имунизациите“, посочи д-р Крачанова. Такъв бил случаят със съпруга на бивш летец от карловското село Иван Вазово, на чиито 5 деца не са поставени никакви ваксини. Жената е оспорвала в съда всички санкции от РЗИ. По думите на д-р Крачанова в момента имало яростна съпротива срещу тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

Източник: факти.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.