ГДБОП закупи софтуер за следене на SMS, MMS, Viber, Facebook, Skype, WhatsApp и др.

ГДБОП е закупил шпионски софтуер, който пробива мобилни устройства. С модерната техника Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като Viber, Facebook, Skype, WhatsApp и др.

Шпионският софтуер е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата, пише вестник “Сега“.

От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер – дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп.

Ако го използват като “бръмбар“, ГДБОП ще трябва да имат разрешение от съда. Няма гаранция обаче, че такова ще бъде искано.

Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са „извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като Viber, Facebook, Skype, Whatsapp, „Line“, „КакаоТолк“, „Кик Месинджър“ и др.“

Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са влизат мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри.

В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за „физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства“.

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по проекта „Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана

На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият официален представител в България. Търговското дружество е посочено като дистрибутор на официалния сайт на компанията производител, която се намира в САЩ.

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.