Големите банки в България стават все по-големи

Активите на банковата система у нас в края на първото тримесечие растат до 97.5 млрд. лв. Освен продължаващата консолидация в сектора, се отчита и още един факт – големите банки вече са още по-големи.

БНБ за първи път отчита вливането на ОББ и СИБАНК, след като белгийската KBC придоби Обединена Българска Банка. По последни данни, обединената институция вече управлява 10.5 млрд. лв., с което се нарежда на трето място сред най-големите банки в България.

За едногодишен период се отчита най-голямо нарастване на активите именно при ОББ, следват Пощенска банка и Райфайзенбанк, добавили 703 и 602 млн. лв., а също и Сосиете Женерал Експресбанк и Банка ДСК, отчели ръст на управляваните активи с 567 и 370 млн. лв.

Кои са най-големите банки в страната, по последни данни?

Лидери продължават да са Уникредит Булбанк и Банка ДСК, чиито активи вече са 18.7 и 12.3 млрд. лв., следвани от ОББ с 10.58 млрд. лв. Трите институции управляват близо 43 на сто от активите в системата, сочат още изнесените данни.

В челото са още публичната Първа инвестиционна банка с 8.4 млрд. лв., както и Пощенска банка и Райфайзенбанк с респективно 7.5 и 7 млрд. лв.

В топ 10 са още Сосиете Женерал Експресбанк с 6.5 млрд. лв., Централна кооперативна банка с 5.4 млрд. лв., а също и Банка Пиреос (2.89 млрд. лв.) и Алианц Банк България с 2.55 млрд. лв.

Общо 16 от 25-те банки в страната днес разполагат с активи за над 1 млрд. лв. Най-малката банка към момента е ТБ Виктория с активи за 120 млн. лв., която обаче наскоро бе придобита от Инвестбанк.

Източник: profit.bg

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.