ЕССР ще забранява пластмасови сламки, тарелки, бъркалки, клечки за уши…

90% от пластмасовите бутилки щели да се рециклират до 2025 г.

Европейската комисия предложи преди два дни да бъде забранено използването на 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като мярка за борба със замърсяването на световните океани.

Става дума за пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони. Ще бъде забранена и продажбата на напитки в пластмасови бутилки, чиито капачки не са прикачени към корпуса, обясни днес Еврокомисията.

По данни на Брюксел всички те са в десетката на най-често откриваните по плажовете в ЕС боклуци.

Всички тези изделия имат алтернативи от други, по-екологични материали, с които могат да бъдат заменени.

„Не става дума, че ще забраним балоните. Просто те ще трябва да се привързват към нещо различно от пластмасови пръчки“, обясни първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Пластмасовите чашки, които също имат алтернативи, няма да бъдат забранени, но правителствата ще трябва да въведат програми за намаляване на тяхното използване. Същото се отнася и за цигарените филтри, за чието рециклиране производителите ще плащат.

Върху опаковките на дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните ще има допълнителен етикет, който ще описва отрицателните последици за природата на продукта и съдържанието на пластмаси в него.

Изделията, предложени за забрана, съставляват 70 процента отпадъците, които задръстват световните океани.

„Рискуваме да задавим океаните. Пластмасите са в моретата, в храната и в телата ни“, смята Тимерсманс.

Тимерманс смята, че предложението ще има широка гражданска подкрепа, а бизнесът няма да пострада съществено, тъй като повечето от предвидените за забрана изделия не се произвеждат в Европа.

Освен край на пластмасовите сламки, вилици и тарелки, Еврокомисията предлага държавите членки да въведат механизми, чрез които да събират и рециклират до 90 на сто от пластмасовите бутилки. Държавите, които не са заинтересовани да въведат такива схеми, ще плащат „пластмасов данък“ на европейския бюджет, който ще бъде процент от нерециклираната пластмаса на техния пазар от 2021 г.

„Това е постижима цел, която е заимствана от успеха в някои държави членки“, заяви Тимерманс, а вицепрезидентът за европейската икономика Юрки Катайнен добави, че Брюксел обмисля вече подобни схеми и за алуминиевите кенове и стъкления амбалаж. Тимерманс посочи, че откакто използването на пластмасови торбички в магазините стана платено, производството им е намаляло наполовина.

Производителите ще покриват част от разходите на държавата по рециклирането, както и информационните кампании за налагането на алтернативните материали за собствените им опаковки. Производителите на рибарски мрежи, които се смята, че съставляват почти една трета от боклука в моретата, ще плащат и за събирането на отпадъците си от пристанищата.

Еврокомисията пресмята, че новите мерки ще намалят парниковите газове с 3,4 млн. тона, ще намалят с 22 млрд. евро до 2030 г. щетите върху природата, а данъкоплатците ще спестят около 6,5 млрд. евро.

Източник: днес.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.