HTC ще пусне блокчейн смартфон до края на годината

Тайванският производител на смартфони HTC ще пусне на пазара блокчейн мобилен телефон до края на тази година.

Новият модел смартфон носи името Exodus. Целта е устройството да бъде позиционирано едновременно като единна мобилна точка за децентрализирани мрежи и портфейл за виртуални валути.

По думите на Фил Чен от HTC, компанията планира да пусне смартфона на пазара до края на тази година, предава CoinDesk.

HTC не е единственият производител, който работи по смартфон, посветен на блокчейн технологията. Sirin Labs набраха 157 млн. долара чрез първично предлагане на дигитални активи, за да разработят продукта Finney – блокчейн телефон.

Въпреки това, към днешна дата HTC са най-голямата компания, която планира да продава блокчейн мобилни устройства.

Производителят предвижда смартфонът да поддържа блокчейн мрежите Биткойн, Етериум, Dfinity и Lightning Network, като на по-късен етап да бъде разработена изцяло нова блокчейн мрежа, която да свързва всички Exodus телефони.

Ако начинанието на тайванския производител се увенчае с успех, то компанията ще се превърне в един от пионерите в крипто вселената, тъй като ще постави контрола над децентрализираните системи буквално в джоба на потребителите.

Реймънд Пао, вицепрезидент по VR нови технологии към HTC, коментира, че компанията „ще изгради рамка и телефон, който ще захранва децентрализираната мрежа“.

„Вярваме, че смартфоните ще бъдат основен компонент за цялата крипто ековселена. Този телефон ще служи като хъб, точно както персоналните компютри бяха в ранните дни на интернет“, казва той.

„Ако погледнем индустрията, тя се движи в две посоки. Едната е 100% централизация, така че компаниите-платформи да знаят всеки един детайл за потребителите. Стойността на компаниите-платформи е в това, че те могат да осигуряват персонални услуги на всеки един човек. Колкото повече потребителите споделят на компанията-платформа, толкова по-добри персонализирани услуги компаниите-платформи могат да осигурят.

От друга страна, има потребители, които се интересуват повече от поверителността и искат да притежават информацията и идентификацията за себе си. Тъй като телефонът е най-личното устройство, което ползваме всеки ден, искаме да работим за децентрализирана екосистема с потребители, които се интересуват най-вече от поверителността“, казва Реймънд Пао.

Начинания като това показват задълбочаващата се връзка между мобилните устройства и блокчейн технологията. Тя съществува под най-различна форма – от мобилните приложения за съхраняване на криптовалути до опцията да се прехвърлят виртуални валути чрез SMS.

Предизвикателство пред HTC ще бъде да открият и разработят следващото голямо нещо в света на смартфоните. По думите на Чен, компанията иска да изгради продукт, който да предлага високо ниво на сигурност за дигитални активи, съхранявани в устройството, но без да ограничава потребителите да използват каквито пожелаят онлайн портфейли.

По данни на Statista, близо 3 млрд. души по света използват смартфон. Представете си само какво би се случило, ако всичките тези активни телефони захранват и биват захранвани от децентрализирана система, каквито има вече много, на база блокчейн технологията. Освен позитиви обаче, това може да доведе и потенциални опасности.

„Действително се интересуваме от портативната идентификация и това потребителите да притежават собствената си идентичност и данни, и смятаме, че телефонът е най-доброто място за това“, казва Фил Чен.

HTC ще предприема политика по предварителна продажба на блокчейн смартфона си. Компанията ще приема плащания само в биткойн и етериум.

„Ще предприемем предварителна продажба и ще приемаме етериум и биткойн за целите на предварителните поръчки“, добавя Чен.

Източник: profit.bg

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.