В Швейцария ще се проведе референдум за установяване на банкиране при пълен резерв

Референдум в Швейцария за въвеждане на банкиране с пълен (100% покритие на депозитите до поискване) резерв ще се проведе през юни тази година.

Трябва да се знае, че от морално-етична гледна точка единственото правилно банкиране е това с пълен резерв. Банкирането с частичен резерв на покритие на депозитите до поискване представлява де факто узаконен грабеж в огромни мащаби, предоставящ огромни привилегии и власт на банкстерската олигархия, навсякъде по света.

Ако сегашният свят трябва да прогресира, то въвеждането на банкиране при пълен резерв е повече от задължително – това означава да се обяви за незаконен действителният грабеж, осъществяван от банкстерите посредством банкирането с частичен резерв (при което банките, най-просто обяснено, ви прибират ВАШИТЕ пари и си ги разиграват като тяхни, раздавайки кредити, което води до изкуствено „умножаване на парите“ под техен контрол).

Предстои да се види какви ще са резултатите от референдума и ако е успешен, как ще се осъществи експериментът в Швейцария и до какво ще доведе.

Следва също да се уточни, че проектът не е изцяло лишен от недостатъци – централната банка остава монополист в издаването на валута, която си остава фиатна; всички депозити до поискване ще се правят само в централната банка.

Т.е. референдумът, дори успешен, няма да доведе до парична система, свободна откъм възможности за централно-планова злоупотреба. Парите няма да добият и реално покритие, например с ценен метал.

В публикацията, явно тенденциозно написана в подкрепа на банкирането с частичен резерв, е използвано словосъчетанието „back to the Dark Ages“ – т.е. че въвеждането на банкиране при пълен резер би върнало икономиката в „тъмните векове“. Но това е манипулативно и невярно – подобна реформа най-вече би обявила за незаконна (към този момент) законната кражба, каквато е банкирането с частичен резерв, осъществявана от всички банки по света.

Линк към публикацията на английски

Споделете:

Един коментар

  1. Поздравления, че сте се заели да преведете и пообясните за любознателните българи сложното предложение за радикална промяна в банковата система на Швейцария, което предстои да бъде гласувано на референдум на 10 юни. Май няма други реакции по въпроса в българските медии. Ще линкваме статията ви към това, което предстои да напишем в нашия малък бюлетин Инициатива БГ за пряка демокрация в България и по света и сайта ни http://www.initiative.bg

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.