Швейцарците гласуваха масово против прекратяването на банкирането с частични резерви

Става ясно от публикация днес на сайта „инвестор.бг“:

„Швейцарците гласуваха на референдуми днес против налагането на забрана на търговските банки да емитират пари и за блокиране на чуждестранните сайтове за хазартни игри, предадоха световните агенции.

На едното допитване с гласовете на около 75,7% от избирателите бе отхвърлен радикален план за разрешаване единствено на централната банка да емитира пари. Мнозинството от гласоподавателите във всички швейцарски кантони са се обявили против предложението, сочат окончателните резултати, предаде БТА.

Евентуалното одобряване на плана щеше да означава радикална промяна на швейцарската финансова система. Безпокойствата за потенциалните рискове за националната икономика изглежда са убедили избирателите да отхвърлят предложението, отбелязва Ройтерс.

ДПА посочва, че вносителите на проекта са искали да реформират паричната система на Швейцария, за да бъде защитена икономиката при бъдеща криза. Концепцията, разработена от германски и швейцарски икономисти, щеше да предотврати прекомерното отпускане на кредити от търговските банки, тъй като щеше да даде монопол на централната банка върху емитирането на пари.

Тя обаче се натъкна на съпротива от страна на всички основни политически партии, както и на компании и банки, според които би навредила на кредитната система.

Ако планът бе одобрен, Швейцария щеше да стане първата държава в света с монопол на централната банка върху емитирането на пари, отбелязва ДПА.

Франс прес посочва, че едва около една десета от паричната маса в Швейцария е емитирана от централната банка.“

Макар че референдумът далеч не бе зададен перфектно (запазва се и дори засилва монополната роля на централната банка), все пак резултатът от него е показателен за нагласите на населението, приемащо за даденост една система, която в същността си представлява узаконена кражба. Масата не си дава добра сметка какви опасности крие даването на подобни огромни и несправедливи привилегии на банкстерската олигархия…, докато не дойде поредната икономическа криза, предизвикана от тях – но дори и тогава финансираната от тях пропаганда няма да обвини банкерите и изкуственото нарастване на кредити (и съответно балони в резултат от тях) – а ще обвиняват например „капитализма“, „частната собственост“, „свободните пазари и конкуренцията“ и т.н. И „предписанията“ – повече държава, повече социализъм и преразпределение, повече парични фалшификации – ще са коренно противоположни на това, което в действителност трябва да се направи.

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.