Банкстерите продължават да манипулират пазарите на ценни метали чрез изкуствени „дъмпвания“ на фючърси

„За контекста – последните 4 часа са станали свидетел на дъмпване на около 260 000 договора, изтеглени чрез фючърси на злато, или около 34 милиарда долара номинално!“

Публикацията е от петък миналата седмица, но такива фалшиви „дъмпвания“ се правят от години с цел изкуствено потискане на цените на ценни метали.

Изглежда същото се прави от месеци и на някои крипто-борси, влияейки върху цените на криптовалутите. Има обаче и някои съществени разлики между пазарите на криптовалутите и тези на ценните метали:

1. Пазарът на криптовалути е далеч по-децентрализиран, за разлика от „пазара“ на ценни метали.

2. Влиянието на „фючърсните договори“ там е все още в зародиш и не се знае дали ще доближи някога това при металите. Може би никога. Т.е. „дъмпванията“ при криптовалутите могат да се правят с реални койни, които обаче са крайно количество и е рисковано за фалшификаторите.

Сигурно е, че схемите и на двата типа пазари ще изгърмят рано или късно, въпросът е не е дали, а кога. Такава фалшификационна схема няма да продължава дълго. И цените на ценните метали също ще се изстрелят, нараствайки в пъти и десетки пъти.

Източник: Zerohedge

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.