Онкоболни сърби ще съдят НАТО заради бомбардировките от 1999 г.

Онкоболни сърби се канят да съдят страни – членки на НАТО, заради бомбардировките с обеднен уран, които бяха извършени през 1999 г., обяви председателят на гражданското сдружение „Обеднен уран“ Свето Него, цитиран от местните медии. „Ще съдим държавите от НАТО за материални и нематериални щети. Ще започнем с жалби срещу пет страни, като предстои да се договорим кои ще бъдат те“, каза той.

Първите искове се очаква да бъдат заведени в края на септември и през октомври. Дотогава ще бъдат формирани работни групи, които ще пишат жалбите на пострадалите сърби. Те ще се основават на решението на италиански съд, който преди време потвърди, че има причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболели войници, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово. „Съдът в Италия определи компенсации на болните от рак войници и семействата им между 200 хил. и 500 хил. евро и ние ще искаме същите обезщетения за нашите граждани“, каза адвокат Сърджан Алексич.

Преди месец сръбският президент Александър Вучич публично обвини НАТО за рязкото увеличение на заболелите от рак в страната, сред които и много деца.

Източник: в-к Сега

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.