Приказка за два града – Алепо в Сирия и Мосул в Ирак

Приказката за два града.

Алепо в Сирия и Мосул в Ирак.

Преди година и половина, вашите най-добри информатори, медиите, описваха случващото се в тези два града така:

1) В Мосул добрите американци бомбардираха брадатите джихадисти и освобождаваха града

2) В Алепо лошите руснаци и сирийската армия бомбардирали всички болници, детски градини и сиропиталища за малки котенца, а брадатите от клоновете наАл-каида – Ал-Нусра и Ахрар Ал-Шам са клети борци за свобода, които туитват своите последни послания от Алепо. А стотиците хиляди жители, които излизаха по улиците да празнуват освобождението на Алепо е пропаганда на Асад.

Е, година и половина по-късно това са резултатите:

1) От Мосул Анджелина Джоли преди няколко дни от Мосул с най-загрижената и „неподправена“ физиономия заявява, че за 17 години откак е наблюдател в ООН, това е най-тежкото бедствие, което е виждала. „Миризмата на трупове се носи из въздуха, а семействата им все още не могат да ги извадят от руините“, заявява тя насред полуразрушения град. Властите още не могат да изнесат труповете от след „освобождаването“.

2) За сметка на това в Алепо ври и кипи от живот, християните отново празнуват с огромни церемонии Великден и Коледа. Църквите и джамиите се възстановяват, улиците, кварталите също. От цитаделата се изнасят концерти (https://www.facebook.com/AsmaalAssad.FirstLady/videos/2436539993038710/) (https://twitter.com/sahouraxo/status/1004821391621935104/…/1) . Просовутия хотел Шератон е възстановен (https://twitter.com/maytham956/…/1006968955821543424/photo/1).

Сами си направете изводите.

Впрочем от онзи ден започна голяма офанзива в Югозападна Сирия. Американският департамент заяви, че ще продължи да финансира „Белите каски“ – очаквам сега нови крякания за използване на химически оръжия. Но когато облаците се разсеят наглостта, арогантността и уродливостта на някои.

Дахер Ламот, Фейсбук

Споделете: