„Еврото е Понци-схема – печели който първи влезе и който първи излезе“

Това е точно така, без значение дали е „фалшива новина“ публикацията на сайта informiran.net:

„Скандално изказване на Йенс Вайдман – председател на Германската централна банка излезе току що и е на път да взриви политическия мир в ЕС, насред вчерашната намеса в съставянето на италианското правителство, което бе спряно именно от Брюксел.

Неизвестен служител на германското финансово министерство, по погрешка направи една под-директория в сайта на ведомството, публично видима. Там се съхраняват стенограмите от заседания с участието на канцлера и първия финансист.

Така на едно такова заседание, на което присъстват Меркел, Волфганг Шойбле (доскоро финансов министър), Вайдман и целия УС на Бундесбанк, се обсъжда доста разгорещено какво да се прави с Еврото.

Всички са притеснени, че твърде много държави имат дългове и всички чакат Германия да им ги плати.

В един момент обаче Вайдман на висок глас казва, че ако ще се излиза от Еврото, трябва да стане възможно най-бързо, и изненадващо.

„Еврото е подобно на Понци-схема. Печели който първи влезе и който първи излезе. Ако ще излизаме, трябва да сме първи и ще спечелим. Останалите ще платят сметката…“- казва Вайдман.

Попитан от Меркел може ли процесът да е контролируем, той отговаря, че винаги има риск, но с напредването на времето, рискът расте.

„Който излезе пръв, ще може да фиксира изненадващо своята нова валута, на какъвто иска курс спрямо Еврото. Така ще запази стойност. Реално можем дори да фиксираме марката на по-висока стойност, отколкото като сме влезли в Еврозоната. Веднага щом това стане известно обаче, пазарите ще загубят доверие в Еврото и ще започнат да го разпродават. Ще последва инфлационен шок, и всеки следващ ще може да направи новата си валута единствено доста по-евтина, спрямо нас. Т.е. ще спечелим предимството на първия, а останалите ще покрият загубите.“ – е мнението на топ-банкера.

В крайна сметка, заседанието приема, че никой не трябва да се допуска да напусне Еврозоната, преди Германия, с цената на всичко. Ако ще се разпада Еврото, трябва Германия да е първа, за да спечели. Съгласяват се и да се подмамят възможно най-много страни да влязат, за да се разпредели после ударът върху тях.“

Споделете: