Полша срещу диктата на ЕССР: „Всяка страна има право на собствена съдебна система“

Новото полско законодателство е обект на остри критики от ЕССР

Всяка страна има право да гради своя собствена съдебна система, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Той говори пред евродепутатите ден след като неговото правителство обяви, че започва да прилага новия закон, който изисква съдиите от Върховния съд, навършили 65 г., да се пенсионират. Това засяга около една трета от състава на съда и стана причина за масови антиправителствени протести в страната в защита на конституцията, независимостта на съда и върховенството на закона.

Новото полско законодателство е обект на остри критики от ЕС и неговите институции.

„Зачитането на националната идентичност е част от доверието, което трябва да бъде изградено в ЕС. Всяка страна има право да създаде своя правна система в съответствие със собствените си традиции“, каза Моравецки. Той припомни девиза на Евросъюза – „единство в многообразието“ и добави, че той не трябва да бъде празен лозунг.

„Националните парламенти са гласът на суверена и кръвоносната система на демокрацията“, посочи премиерът и отбеляза, че в Полша има „дълбоко вкоренен парламентаризъм и върховенство на закона“.

Според него ЕС през последните години неведнъж се сблъсква с кризи. „За да върви напред европейският проект, трябва да се укрепва неговата демократична легитимност“, посочи той, като поясни, че европейските ръководители трябва да слушат волята на своите народи.

Източник: дир.бг

Споделете: