Две български фирми осъдиха държавата в Страсбург за 48 хил. евро

Две български фирми са осъдили държавата за общо 48 000 евро. Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото „Бояджиева и Глория интернешънъл лимитед ЕООД“ беше огласено тези дни. Фирмите са завели делото заради проблеми в закона, които са довели до значителни щети и накърняване на правато на справеддлив процес.

Казусът е от 2005 г., когато българска компания, занимаваща се с търговия с лекартсва, прави поръчка за доставка на медикаменти към друга частна фирма. Компанията поръчител е получила леарствата и е платила добросъвестно за тях, разказа адовкат Михаил Екимджиев, който води делото. По-късно обаче започва проиозводство за обявяване в несъстоятелност на компанията доставчик. Накрая тя е обявена във фалит заради огромни дългове. Проблемът е, че съдът определя дата на фалита, която се пада преди сключването на сделката за доставка на лекарства. „През 2005 г. Търговският закон създаваше такава възможност, а съдилищата определяха датата на настъпване на несъстоятелността доста произволно“, обясни Екимджиев.

Синдикът на фалиралата фирма е спечелил иск срещу компанията, която е получила лекарствата и си е платила за тях. Така тя е платила два пъти за едно и също, въпреки че нито за момент не е било доказано нейно недобросъвестно поведение. Проблемният текст в Търговския закон, който създава тази възможност, е в сила до 2013 г.

Компанията завежда жалба пред Европейския съд по правата на човека, който присъжда 26 000 евро за накърнено право на справедлив процес. Това е сумата, с която фирмата е ощетена при двойното плащане. Отделно са присъдени 3000 евро за неимуществени вреди.

По делото са присъдени 19 000 евро и на друга българска фармацевтична фирма заради идентичен казус.

Източник: в-к „Сега“

Споделете: