Лъжите за „химически оръжия, използвани от Асад“ в Сирия стават все по-нелепи, но не спират

Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) публикува предварителен доклад (https://www.opcw.org/…/…/S_series/2018/en/s-1645-2018_e_.pdf ) с резултати от изследванията на проби, взети от град Дума, Сирия, в който заваляха обвиненията, че е станала химическа атака преди няколко месеца.

В изследването OPCW признават, че не са били открити нервно-паралитични вещества, което категорично отхвърля твърденията, че е използван зарин. В доклада обаче се споменава за „следи“ (подчертавам „следи“) от хлорни съединения, като дихлороцетна киселина, хлорофенол и хлоралхидрат. Това даде зелена светлина на сайтове като BBC и Ал-Джазира да изпищят, че е е използван хлорин в Дума. Обаче това са вещества, които могат да бъдат намерени навсякъде, тъй като са компоненти на продукти за пречистване на води, за пестициди и за много други цели, и могат да бъдат набавени от болници и аптеки.

След като разбират какви глупаци са, няколко часа по-късно BBC сменя заглавието, но то продължава да е все така манипулативно и нагласено (https://www.bbc.com/news/world-middle-east-44746147). Продължава да се цитират показания на местни спасителни организации (имат предвид „Белите каски“, но явно вече ги е срам да ги споменават пряко). При все че видеото с момчето от Дума, което самите BBC разпространяваха, излезе с баща си и даде свидетелски показания, че всичко е било нагласено ( https://www.youtube.com/watch?v=JPFaEG9vJT4&ab_channel=RT ).

По-важното е, още колко пъти ще използват една и съща лъжа, и в колко поредни войни? Ясно е, че присъствието на САЩ, Франция и Великобритания (подозрително окупирали най-богатите на газ територии в източна Сирия) е абсолютно незаконно по международните правила, затова толкова много се опитват да измислят причини да демонизират и делегимитизират сирийската държавност чрез създадените от тях Бели каски, както и с вече изтърканите обвинения за химически оръжия. Още повече, че два пъти доказано излъгаха за тях в Ирак и Либия.

Дахер Ламот, Фейсбук

Споделете: