Бивш директор на ЦРУ контролира сръбските медии

Кой контролира информационното пространство на Балканите?

В САЩ никога не са правили икономия на парите, похарчени за придобиване на балкански медии. От няколко години на Балканите успешно действа американският фонд за частни инвестиции Kohlberg Kravis Roberts (KKR). В ръководството му влиза и бившият четиризвезден генерал и бивш директор на ЦРУ Дейвид Петреъс. В периода 2007-2008 г. Петреъс командва многонационалните сили в Ирак, а от юли 2010 до юли 2011 г. е командващ на силите на САЩ и НАТО в Афганистан. От септември 2011 до ноември 2012 г. е директор на ЦРУ. Сайтът Observatoire du journalisme посвети подробно разследване на дейността на Дейвид Петреъс като медиен бос. В раздела си „Атаката започва“ френските журналисти пишат: „Преминавайки в света на бизнеса, бившият държавен служител веднага се отличи, като разшири и без това впечатляващия инвестиционен портфейл на ККR. Тогава, през 2013 година, фондът направи своите първи преки инвестиции в Източна и Централна Европа, придобивайки медийната компания United Group (SBB Telemach). Стойността на сделката не беше обявена, но по оценка на анализаторите тя надвишава един милиард евро“. United Group обединява крупните интернет-провайдъри и оператори на кабелна и спътникова телевизия в бивша Югославия, които имат аудитория от почти два милиона потребители. Сред тях са: SBB (Serbia Broadband), най-големият оператор на кабелна телевизия и интернет провайдър в Сърбия със 700 000 потребители; Telemach – водещ оператор в кабелната телевизия и интернет-провайдър в Словения, Босна и Херцеговина; Total TV – водеща мрежа за спътникова телевизия в Сърбия, обхващаща и другите шест страни от бивша Югославия; Net TV – основен оператор на интернет телевизия; United Media, излъчваща каналите Sport Klub, Cinemania, Ultra, Mini Ultra и Lov i ribolov; Cas Media, най-голямата агенция за публикуване на реклами в кабелната и спътникова телевизии. През 2014 г. KKR укрепи още повече своето влияние. Чрез United Group тя придоби гиганта в развлекателната индустрия в сектора на турбо-фолка Grand Production и контролния пакет на кабелната телевизия в Черна Гора ВВМ. По същото време KKR изкупи 49% от акциите на швейцарската медийна група Ringier и стана съсобственик в най-популярния информационен сайт на Сърбия – Blic.rs. Освен това KKR пусна и собствена регионална телевизионна мрежа под името № 1 TV със студии в Белград, Загреб и Сараево, които станаха ексклузивен партньор на CNN.

Френският сайт Observatoire du journalisme отбелязва, че: „Чрез тези спорни операции United Group обединява производството на ТВ-контента с неговото разпространение“. През 2015 г. KKR придоби и словенската Tusmobil. Това е първия случай, в който оператор на кабелна телевизия придобива мобилна мрежа. През 2017 г. беше придобит и бизнеса на Central European Media Enterprises в Хърватия и Словения, включително и TV Nova, най-популярният канал в Хърватия, чиято вечерна емисия новини е най-рейтинговото предаване в страната. Придобита беше и POP-TV, чиято програма 24-ur е главната информационна програма на Словения. В същото време United Group продължи да разширява сферата си на влияние като стъпи на пазара на стационарни и мобилни телефонни връзки, чрез поглъщане на своите конкуренти, включително BHB Cable TV (Босна и Херцеговина), M-kabl (Черна Гора) и Ikom (Сърбия). В „Доклад за структурата на собствеността и контрола върху медиите в Сърбия“ се привеждат конкретни примери за непрозрачността на сръбските медии и се разкриват истинските собственици на вестниците, списанията, радиостанциите и телевизионните канали. Оказва се, че притежателите на голямата част от най-влиятелните медии в Сърбия са регистрирани в страни като Кипър, Холандия, Каймановите острови, Люксембург, Германия, Швейцария и т.н.

Тук е мястото да напомним, че Дейвид Петреъс беше член на групата за планиране и координация при нападението на НАТО над Югославия, започнало на 24 март 1999 г. За тази своя дейност той даже получи медал от НАТО. Сега Kohlberg Kravis Roberts шпионира на Балканите чрез телекомуникационните системи в региона. В изследването на сръбската агенция Labs.rs, озаглавено „Невидимата инфраструктура на потоците от данни“, е посочено, че значителна част от интернет трафика преминава през провайдъри, които се владеят от Дейвид Петреъс и неговата мрежа SBB. По този начин целият национален трафик на Сърбия се контролира от KKR, един от собствениците в която е генерал Дейвид Петреъс. Неотдавна норвежката група Telenor подписа договор за продажба на своя бизнес в Централна и Източна Европа за 2.8 милиарда евро. Купувач стана чешкият милиардер и собственик на фонда PPF Петер Келнер. Предполага се, че той ще се договори с KKR и ще отстъпи на Дейвид Петреъс филиалите в Сърбия и Черна Гора, като ще остави за себе си филиалите в България и Унгария. Макар че Telenor продаде целия си бизнес в Сърбия, България, Черна гора и Унгария, KKR и Петреъс се интересуват само от сръбския и черногорския филиал на норвежкия мобилен гигант. KKR обхвана Балканите със своите пипала, възнамерявайки и в бъдеще да изкупува медии и телекомуникационни компании в региона. Дейвид Петреъс и неговите партньори се стремят да установявят пълен контрол над сръбските медии и системите за мобилни комуникации. Сърбите трябва да бъдат заставени колкото е възможно по-бързо да забравят, че от 24 март 1999 г. авиацията на НАТО 79 дни и нощи унищожаваше страната им, защитавайки косовските терористи. Създадената като резултат от агресията на НАТО Република Косово стана главният плацдарм на САЩ на Балканите. Днес Дейвид Петреъс и партньорите му съдействат за осъществяването на великоалбанския проект в Югоизточна Европа, като следващата масирана атака ще бъде срещу Република Сръбска.

Автор: Константин Качалин

Източник: fondsk.ru

Публикувано в: a-specto

Споделете: