Близо 250 души жестоко убити в Суейда, Сирия; САЩ и Израел помагат на терористите от ИДИЛ

Близо 250 души бяха буквално заклани и убити в град Суейда, Сирия, от внезапна атака на ИДИЛ. Поглеждайки картата единственото място, от което могат да дойдат с толкова много транспортна техника, е Танъф, граничен пункт, окупиран от американските военни.

В същото време Израел свали сирийски самолет, който се предвижваше да удари териториите, завладени от ИДИЛ до израело-сирийската граница. Оправданието бе, че се бил приближил прекалено близо. Самолетът се разби на идилска територия и пилотът бе убит, докато идилци се радваха над отломките, дори самите пуснаха видео.

Но нека ви разкажа за Суейда, населен предимно от друзи, а и за самите друзи, които са уникално общество, съществуващо предимно в Сирия, в по-малка степен в няколко съседни страни.

Друзите са етнорелигиозна група, която по уникален начин обединява няколко религии и философии от региона. Друзите се появяват в началото като разклонение на исляма, широко повлияни от гностицизма, както в религията им има включения от юдео-християнството, от елинистичната култура, дори и от индуизма.Те вярват, че Мойсей, Исус и Мохамед са божествени пророци, но също почитат Аристотел и Платон. Повечето друзи не се считат за мюсюлмани, също така те се женят само помежду си. Въпреки, че в Сирия са само около 650 хиляди души, тяхното влияние и значение в страната е в пъти по-голямо от техния процент.

За съжаление, както и се очаква, салафитите и радикалните мюсюлмани ги смятат за неверници и предатели, и столетия са били преследвани от последователите на ибн-Таймия – основоположникът на салафизма.

Друзите са известни с това, че са изключително лоялни и невероятно почтителни към страната, в която живеят. Работливо общество с много стриктен кодекс на честта.

Не случайно един от най-големите герои в сирийската война беше именно Исам Захредин, друз.

Град Суейда се счита за столицата, родината на друзите. Много често я наричат „Малката Венецуела“, защото стотици хиляди друзи преди век имигрират за Венецуела, където днес живеят близо 1 милион души от сирийски произход, повечето християни и друзи. Но много често те се връщат да летуват в Сирия. В Суейда може да се чуят венецуелски песни по кафенетата, както се видят постери или надписи на испански. Добавяйки така още един многоцветен, колоритен нюанс към сирийското общество.

Поклон пред жертвите и пред друзите. Заедно ще изритаме тая уродлива паплач от убийци, докарана отвън.

Дахер Ламот

Информация за ужасния терористичен акт:
https://www.almasdarnews.com/article/nearly-200-people-killed-in-deadliest-attack-this-year-in-syria/

Споделете: