Как „медиите“ на запад „отразяват“ войната в Сирия

Ето ви пример как медиите на запад отразяваха войната в Сирия. За 8 години всичко, което ставаше в Сирия се рециклираше и се обръщаше с обратен знак. Така бяха представяни всички новини.

Ройтерс например пуска информация, че руската и сирийската авиация са бомбардирали и разрушили ТЕЦ-а в Хан Шейхун, който снабдявал с ток цяла Северна Хама и Южен Идлиб (https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-idlib/russia-syria-intensify-bombing-of-rebel-held-idlib-witnesses-say-idUSKCN1BZ0NX).

Като човек израснал в района, само да ви кажа, че ТЕЦ в Хан Шейхун НЯМА и НИКОГА не е имало. Нито пък има нещо дори подобно.

ТЕЦ-ът се намира в нашия град Махарде, казва се ТЕЦ Махарде (http://placesmap.net/SY/Mahardah-Power-Station-98287/), и именно той снабдява с електричество цяла Сев Хама, Ю.Идлеб, както и Сев. Латакия. Не само това, а и много мои роднини и познати работят в ТЕЦ-а.

На всичкото отгоре, Ройтерс по удивително нагъл начин преписва ударите срещу ТЕЦ-а на руската авиация. Ударите не само се извършват от джихадистките формации, но те гордо си ги пускат в своите канали в youtube: https://www.youtube.com/watch?v=KLAzjfx5_lA&ab_channel=%D8%AC%D9%8A%D8%B4%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B2%D8%A9

Ударите ги извършва т.нар. умерени от Джейш ал Иза (https://en.wikipedia.org/wiki/Jaysh_al-Izza), както се вижда от десетките видеа, които пускат, а те официално бяха финансирани от САЩ/.

С цената на много жертви и усилия, и въпреки огромните разрушения, централата все още работи и непрекъснато се поправя, въпреки постоянните удари от „умерените“. И не само това, но и авиацията е с основна роля да се спаси ТЕЦ-а.

Но великаните от Ройтерс не само са преместили ТЕЦ-а от християнския Махарде на повече от 20 километра и са го сложили в Хан Шейхун, управляван от неграмотните Ал-Каида, но и си изфабрикували, че станцията е удряна от руската авиация, с цел демонизиране на властите.

Ето така бе представяна войната в Сирия за тези 8 години. Разчитайки, че никой в Европа и САЩ не знае кое какво се намира, нито пък знае историческите, социално-обществените, етно-религиозните и географски особености на страната.

Дахер Ламот

Споделете: