Професор осъди фармацевтични компании за това, че крият от обществото клинични данни за ваксини

CBC News и British Medical Journal (BMJ) съобщават, че професор Питър Доши е спечелил голяма юридическа победа срещу фармацевтичните компании, опитващи се да скрият от обществото, поради „конфиденциални споразумения“, данните от клиничните изпитвания на 5 фармацевтични продукта: HPV ваксините Gardasil, Gardasil 9 и Cervarix и противогрипните лекарства Tamiflu и Relenza.

П. Доши съди „Health Canada“ за публичен достъп до данните от клиничните изпитания на тези фармацевтични препарати, предоставени на „Health Canada“ от производителите им. Канадският Федерален съд отсъжда в негова полза, но съдебното заседание е напълно цензурирано в американските корпоративно-спонсорирани „масови“ медии..

Правната стратегия на Доши и неговите адвокати изглежда блестяща, тъй като те нямат никакъв шанс да получат данните от клинични изпитвания от всеки съд в САЩ, където фармацевтичните компании се ползват с правен имунитет от повечето съдебни дела.

Значението на получаването на тези данни, особено за ваксината Gardasil на Merck е много важно, поради факта, че целият процес на медицинско одобрение за довеждане на HPV ваксината на пазара в САЩ, е пълен със скандали и прикривания, което доведе до увреждания и смърт на много млади хора, особено млади жени на възраст между 12 и 26 години, много от които вече не могат да имат деца поради ваксината, която ги направи инфертилни (безплодни).

„Надявам се моят случай да създаде прецедент и да позволи на изследователите, клиницистите и на обществеността лесен достъп до данните от клиничните изпитвания“, твърди Доши, цитиран в електронно писмо до CBC News.

„Регулаторите не трябва да имат монопол върху оценяването на рисковете и ползите от лекарствата или да възпрепятстват другите да направят същото чрез споразумения за поверителност“.

Във вторият линк, който е статията на CBC News, има повече подробности и там се споменава още, че решението на съдията на Федералния съд Sébastien Grammond е приветствано от много експерти в здравната общност. Пише също, че „Health Canada“ изисквала лекарите да подписват споразумения за поверителност, за да видят данните за лекарствата.

В своето решение, съдията Gammond заявява, че публичното оповестяване на резултатите от клиничните изпитвания може да е от полза за общественото здраве и да разкрие предубедени тестове, избирателно публикуване и регулаторни провали или да отмени предишни заключения относно надеждността на лекарствата. „Клиничните изпитания се извършват от изследователи по договор с фармацевтични компании, чиито резултати обикновено се пазят в тайна“, пише Gammond. „Фармацевтичните компании настояват, че те представляват поверителна бизнес информация, която регулаторите не трябва да правят публично достояние.“

Източници:
http://vaccineimpact.com/2018/gardasil-vaccine-legal-victory-canada-federal-court-rules-to-release-clinical-trial-data-to-american-researcher/

https://www.cbc.ca/amp/1.4745302

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.