САЩ дестабилизират Никарагуа чрез USAID и създават безредици, отнели живота на стотици

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега заяви, че разполага с достатъчно доказателства за финансирането от страна на САЩ на вълните насилие в Никарагуа.

„Ние се сблъскахме с могъщ враг, който нахълта с оръжие в Никарагуа няколко пъти – САЩ – и те продължават да се месят в делата на страната. И разбира се, че Никарагуа има доказателства за такова финансиране от страна на САЩ.

Чрез сметки на САЩ, Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) и други американски организаци … те обявяват за милиони долари, които отделят за „демокрация“ в Никарагуа“ – заяви президентът Ортега в интервю за телевизия Euronews.

Според мнението на Ортега, отделените пари всъщност се разпределят за съвсем други нужди.

„За дестабилизация на страната, провокиране на насилие и стимулиране на въоръжените действия на банди, които извършват престъпления в страната от 2007 година насам, когато ние взехме властта“ – поясни президентът.

USAID обяви на 20 юли за отделянето на допълни 1,5 милиона долара за подкрепа на демокрацията и човешките права в Никарагуа. Помощта, САЩ ще разпределя между организации на гражданското общество, защитници на човешките права, „независими“ медии. Тези пари ще бъдат прибавени допълнително към приблизително 10 милиона долара, които по-рано бяха одбрени от Конгреса на САЩ в рамките на бюджета на USAID.

Припомняме, че в Никарагуа вървят антиправителствени протести от април тази година след предложените от властите реформи за увеличаване на сумите отчислявани от работодателите и трудещите се в фонда за социлно застраховане.

Президентът Ортега, вече отмени въпросната реформа, но масовите протести така и не спират. Ортега отказва провеждането на предсрочни избори, както настоява опозицията, и определя случващото се като заговор срещу страната.

Числото на жертвите в хода на протестите от началото им достигна до 448 души.

Източник: News Front

Споделете: