Държавата може и трябва да бъде съдена за терора срещу Иванчева и много други като нея

Това става ясно от следната публикация във в-к „Сега“ на Рада Николова, озаглавена „Униженията на Десислава Иванчева се оказаха масова практика в арестите“:

Около 1000 обвиняеми могат да осъдят България в Страсбург заради подобно нечовешко отношение, регламентирано със секретни инструкции

Задава се лавина от дела срещу България в Страсбург заради инквизицията, на която са подлагани арестантите у нас вследствие на абсурдните инструкции на шефовете на затворите.

Със знанието и одобрението на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието, както и на ръководството на министерството обвиняеми и подсъдими, които са невинни до доказване на противното, биват оковавани с белезници на ръцете, пранги на краката и специални колани дори когато са в болница. Точно такъв е случаят с обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. В сряда близките й разпространиха видео как тя бива водена за преглед, окована с белезници на ръцете и краката. И българският закон, и Европейският съд по правата на човека, и европейската конвенция забраняват унизителното отношение към арестантите и България има вече изгубено дело в Страсбург заради злоупотреба с белезници.

Оказа се обаче, че конвоирането на Иванчева на изследвания в столична болница изобщо не е най-злепоставящото я. В здравното заведение тя е била окована за леглото, въпреки че пред стаята й има масирана охрана, и е подлагана на още нечовешки унижения.

По-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция на Главната дирекция за изпълнение на наказанията, приета през март, тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите й присъства надзирател“, разкри пред Би Ти Ви бившият зам.-министър на правосъдието от кабинета „Станишев“ Димитър Бонгалов, който работи при омбудсмана и е директор на националния превантивен механизъм и основни права и свободи на човека. Бонгалов е добре запознат с практиката в затворите, защото отговаряше за тях, а сега ги проверява редовно.

„В момента г-жа Иванчева е вързана за болничното си легло. Това е изтезание. Това е ужасяващо поведение на държавните органи. Освен това двама души я пазят пред болничната стая“, добави и адвокатът й Марин Марковски. Той определи случващото се като абсолютно незаконно. „Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението“, каза адвокатът и припомни, че вече има пратена жалба в Страсбург.

Според Бонгалов близо 1000 души могат да си потърсят правата в съда заради същите унижения. Той разказа, че тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките арестанти. „Доживотните ги извеждаме без белезници (заради осъдително решение на Страсбург – бел. ред.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г. М. Димитров“ невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка“, каза той. Според него по закон може да се използват само белезници, а не специални колани и пранги. Според Бонгалов в случая на Иванчева става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна“.

Въпреки това снимките от съдебните зали показват, че на много опасни престъпници не са им поставяни пранги на краката и очевидно се действа избирателно. „Сега“ поиска инструкциите – тази от 2013 г., която в сряда беше цитирана от Министерството на правосъдието като основание за оковаването на Иванчева, както и тази от 2018 г., за която говори Бонгалов. От министерството обаче отказаха да ги предоставят, защото били секретни, тъй като пряко засягали сигурността в затворите. Не дойдоха отговори и на въпросите дали наистина Иванчева е вързана в болничното легло, ходи ли до тоалетната на отворена врата и дали надзирател присъства на прегледите й. В министерството не дадоха вид да са притеснени, че така драстично се нарушава законът.

Бонгалов не беше открит, за да отговори какво е направил като ресорен зам.-министър за затворите, както и какво прави омбудсманът по темата сега. В негов доклад от 2016 г. се описват зловещи нарушения в затворите и предварителните арести в страната. Така например става ясно, че под претекст, че няма достатъчно надзиратели, арестантите масово биват закопчавани с белезници. Нарушават се и други техни основни права – например на тайни разговори с адвокатите им, както и на предаване на документи на защитниците. Надзиратели присъстват на срещите с адвокатите, а книжата също биват проверявани, отчита Бонгалов и препоръчва моментално прекратяване на порочната практика.

ПРЕЦЕДЕНТ

„Сега“ откри в съдебните регистри и дело по Закона за отговорността на държавата, спечелено от рецидивиста Янко Ваташки във Върховния административен съд през 2014 г. Той осъжда ГДИН за това, че е бил с белезници по време на престоя си в Клиниката по диабетология, където най-вероятно е приета и Иванчева. Той е държан 20 дни окован в леглото и макар и това да е било по инструкция на началника на затвора, противоречи на закона и е нечовешко отношение, приема Върховният административен съд. Той посочва, че законът разрешава употреба на белезници само когато се налага арестантът да бъде обуздан. Случаят с 40-килограмовата Иванчева изобщо не е такъв.

ПРАКТИКА

Съдът в Страсбург има еднозначна практика за оковаването на обвиняемите, каза пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев. Той посочи, че вече има спечелено дело за белезници срещу България през 2014 г. Наскоро Страсбург осъди Русия заради подобно отношение към изпълнителките от „Пуси райът“, преди това и заради Михаил Ходорковски. „Практиката на Страсбург е, че в съдебната зала обвиняемите категорично не могат да стоят с белезници. Във всички останали случаи съдът анализира конкретно дали това закопчаване не е самоцелно и унизително, както и дали не се цели злепоставяне“, допълни Екимджиев. Преди месец в спецсъда Иванчева и Петрова бяха с белезници в съдебната зала, при това закопчани на гърба. На първото заседание там те бяха затворени в клетката за особено опасни престъпници. Екимджиев припомни, че м.г. са били приети законови промени, които е трябвало да ограничат нечовешкото третиране на затворници и арестанти. Очевидно е, че се случва точно обратното.“

Споделете: