Фарма-олигархията е увеличила финансирането за лекари и здравни организации през 2017 г. – на 28 млн. лв.

Това става ясно от следната публикация във в-к „Сега“ на Ана Атанасова, озаглавена „Фармаиндустрията е спонсорирала с 28 млн. лв. лекарите през 2017 г.“:

Парите за конгреси и консултантски услуги се увеличават

4 млн. лв. е ръстът на средствата, с които фармацевтичната индустрия е спонсорирала български лекари и здравни организации през миналата година в сравнение с 2016 г., съобщи Медиапул, позовавайки се на данните от годишното оповестяване на спонсорството на индустрията към медицинското съсловие. През 2017 г. фирмите са дали близо 28 млн. на лекари и здравни организации за участието им в научно-образователни събития като конгреси, лекции и предоставяне на консултантски услуги. Данните са само от 25-те членове на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, а не от цялата индустрия. Засега само те – от три години, оповестяват публично данните кого и как са спонсорирали, макар че, за разлика от предишните две години, информацията за 2017 г. не беше анонсирана и представена пред медиите, а само тихо се появи на сайта на асоциацията.

Ръстът през миналата година е основно в полза на здравните организации и в по-малка степен на индивидуалното спонсорство към лекари. Прякото подпомагане към медиците за участие в научно-образователни събития и консултантски услуги през миналата година е в размер на 17.3 млн. лв. при 16 млн. лв. през 2016 г. През 2017 г. 10.5 млн. лв. са отишли в медицински дружества, съсловни организации, болници, лаборатории, медицински университети и др. за събития, обмен на научна информация и опит. За сравнение, през 2016 г. спонсорството към здравни организации е било в размер на 8 млн. лв.

Отделно през м.г. компаниите са инвестирали 150 млн. лв. за научноизследователска дейност в България под формата на клинични изпитвания, медицински научни изследвания и неинтервенционални проучвания, като сумата остава непроменена през последните три години.

Официалните форми на спонсорство, които подлежат на оповестяване, са поемане на разходите за регистрационни такси; път и престой на международни медицински конгреси, хонорари за изнасянето на лекции, за консултации, както и участие в клинични изпитвания. Когато даден лекар откаже името и предоставената му сума да бъдат публикувани, компанията отчита само общия размер на изплатените към медиците суми. През миналата година около 65% от спонсорираните от индустрията лекари са дали съгласието си имената им да бъдат огласени. Толкова бяха и в предходната година. Точният брой на спонсорираните лекари не е известен, но се предполага, че става въпрос за около една трета, или 10 000 от близо 30 000 лекари у нас.

От асоциацията на научноизследователските компании за пореден път припомнят пред Медиапул, че според етичния им кодекс спонсорството им е безвъзмездно и срещу него не се изисква лекарите да предписват определени медикаменти. Финансирането на участия в конгреси пък дава възможност на медиците да се обучават и развиват, а сътрудничеството им с индустрията е жизненоважно за развитието на медицината, отбелязват от асоциацията.

РАЗБИВКА

Подобно на данните от предходните години, и през 2017 г. огромният брой от спонсорираните лекари са получили малки суми до 500 лв. за посещение на конгреси. Малък брой от медиците са получили по няколко хиляди лева, като обикновено по-високата сума се дължи на хонорари за консултантска дейност.

По-сериозни са сумите, които компаниите превеждат на научните дружества, като те са предимно в специалностите, в които се разработват най-много нови медикаменти – онкология, кардиология, ревматология, белодробни болести, неврология, ендокринология. Те отиват за повишаване на квалификацията, организиране на научни събития и събиране на данни от приложението на дадени лекарства.“

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.