Защо логиката е на изчезване

„Педагозите са наясно, че прокарването на пътя на логиката застрашава онова, което те потайно вкарват в главите на учениците“

През последната година разговарям с няколко учители, които ми разказват за затъването в още по-мощно социално програмиране в училищните стаи. Като се почне от тъй наречените планове за климатичните промени, през обсъжданията на джендър ориентацията и избора на джендър идентичност, и сексуалното образование, до преподаването на „либерализъм“, индоктринацията става все по-очевидна и по-всеобхватна.

Цялото това програмиране на мозъци ще претърпи опустошителен крах, ако в образователната система се въведе логиката, особено в ранна възраст. Един основен фактор става ясен, когато учениците изучават логика като формална учебна дисциплина. Този фактор е ПРЕДПОСТАВКАТА.

Дедуктивните аргументи започват с предпоставките, известни още като допустими предположения или дадености. Макар логиката да се фокусира върху мисловния процес, започващ след предпоставките, няма начин да се избегне осмислянето и на тези базови предположения, стига ученикът да се научи как да ги открива.

„Вярна ли е тази предпоставка?“, „Това твърдение има ли смисъл?“…

И тогава вече няма място за хазарт, защото социалното програмиране разчита на неверни предпоставки и недомислици. Така се промиват мозъците — върху учениците се излива порой от грешни предпоставки. Когато учениците обаче ги разгледат, изучат, обмислят, обсъдят, те стават ОТДЕЛНИ ОТ ТЯХ.

Само така могат да претеглят тяхната истинност или лъжовност. Ще могат да решат дали те стъпват на факти или са просто произволни твърдения, целящи да прокарат някаква идеология. В този момент умовете им се освобождават от програмистите.

Учениците и студентите трябва да имат възможност да добият опит с анализирането на откъси от текст. Те трябва да научат с какво ги обогатява това, как ги пробужда и в крайна сметка ги прави независими.

Педагозите са наясно, че прокарването на пътя на логиката застрашава онова, което те потайно вкарват в главите на учениците. Ето защо логиката е на изчезване. Ето защо тя трябва да се върне.

Като се култивира от родителите.

Всеки дом е една цивилизация.

Джон Рапопорт
3.8.2018 г.

Източник: Jon Rappoport’s Blog

Превод: Иван Стаменов

Публикувано на български в: От Извора

Споделете: