Уикилийкс: „Bellingcat се финансира от МИ-6“

WikiLeaks представи разследване, включващо частна кореспонденция, която уличава мрежата от информационни ресурси и конкретно интернет-портала Bellingcat във връзки и финансови взаимотношения с британските специални служби МИ-6.

Ще отбележим, че самият портал Bellingcat отделя голямо внимание на темата със сваления малайзийски Boeing в Донбас, прави PR на прословутите „Бели каски“, понякога прави откровени псевдо-разследвания относно Балканите и се занимава с дезинформация по глобални теми, като конфликтите в Сирия, Украйна и др.

През лятото на 2014 година основателт на портала Елиът Хигинс представя непотвърдени аудиозаписи от телефонни преговори, публикаци в интернет и неясни снимки с лошо качество, като доказателства срещу ръководството на Русия към сваления самолет и смъртта на пътниците. Много слаб, но все пак опит.

По подобен начин, ползвайки подобни методи работят и „Белите Каски“, които пък се финансират от правителствата на няколко западни държави. Според експерти, именно Bellingcat и подобните му сайтове, както и платени западни ресурси се ползват като инструмент от Запада за пускане на „информационни бомби“, фалшиви новини и т.н., с цел манипулиране на общественото мнение и подготовка на почвата преди определена операция провеждана от Запада.

„Съпричастността на МИ-6 към съмнителната дейност на Bellingcat може да говори за това, че британското разузнаване има пряко отношение към създаването на негативен образ на Русия в света.“

След поредната порция разкрития още по-силно се иска арестът на лидера на WikiLeaks, когото се опитват да принудят да напусне сегашното си политическо убежище. Заради публикация на секретни документи от дипломатическата поща на САЩ, от която станаха известни сензационни факти за дейността не само на американските специални служби, Джулиан Асандж може да бъде подложен на мъчения, доживотен затвор или дори смъртна присъда, ако попадне в ръцете на САЩ.

Източник: News Front

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.