ЕССР забранява халогенните крушки от 1-ви септември

Става ясно от статията в нюз.бг:

След почти 60 години употреба халогенните крушки ще бъдат забранени в Европа от 1 септември, пише британското издание „Гардиън“, цитирано от Money.bg.

Забраната ще изключи някои от тях, например тези, които се ползват в печките.

Вече произведените крушки, доставени по магазините, също ще могат да се продават и след тази дата – до изчерпване на количествата. Очаква се забраната да доведе до огромно намаление на вредните емисии и сметките за електричество, посочват експерти.

LED крушките консумират пет пъти по-малко електроенергия от халогенните, а пълното премахване на вторите ще спести 15 милиона тона въглеродни емисии годишно – колкото се изпускат от цялото потребление на електроенергия на Португалия.

Philips, водещ производител в сектора, изчислява, че потребителите ще пестят по около €125 годишно средно от промяната, като в това число е включена и по-рядката промяна на крушките, тъй като LED моделите изкарват далеч по-дълго.

Халогенните имат живот около две години, а по-модерните лед – 15-20 г., твърдят производителите.

Около €100 ще са спестените средства в сметките за ток средно за ЕС.

Цялата тази пропаганда в подкрепа на диктата на ЕССР може и да изглежда „убедителна“, но има въпроси, които със сигурност я омаловажават. Например – работа ли е на властите, в т.ч. и на брюкселските бюрократи, да вземат решения вместо потребителите относно това кое е „ефективно“ и кое „не“.

Със сигурност има и алтернативни научни позиции по въпроса за „ефективността“. Например в следната публикация, озаглавена „MIT: Incandescents Now More Efficient than LEDs“:
https://fee.org/articles/mit-incandescents-now-more-efficient-than-leds/

Споделете: