НАП затвориха над 200 обекта по Черноморието

Става ясно от следната публикация в инвестор.бг:

Сериозен ръст на оборотите отчитат от приходната администрация през юни

За по-малко от два месеца Националната агенция по приходите (НАП) е проверила над 8900 обекта по Черноморието, като данъчните са запечатали 210 oт тях заради груби нарушения. От приходната администрация съобщиха още, че към края на юни се наблюдава ръст на оборотите на обектите по цялото Черноморие.

Отчетеното на касовите апарати от търговците по морето през шестия месец от годината е в размер на 1,127 млрд. лв.
От НАП уточняват също, че по-високи приходи са регистрирани от заведения и магазини, както на юг, така и на север. Така например, в Приморско през юни тази година, в сравнение с юни 2017 г., е отчетен 75% ръст, а в Кранево – 57 на сто. Повишаване на регистрираните обороти има и в Обзор – 21%, Варвара – 41 на сто, Синеморец – 23%.

Според приходната администрация, чувствителното подобряване на фискалната дисциплина се дължи на засиленото присъствие на служителите от звеното за фискален контрол на НАП по българското Черноморие. И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници“, извършват лятна контролна кампания по Черноморието.

От НАП припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, но основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания.

От приходното ведомство използват също и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг са подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП.

Споделете: