Методът на Кристелер за раждане – отречен, но прилагащ се

Прийомът на Кристелер е медицинска практика за избутване на плода с натиск върху корема на майката. Днес тя е забранена в повечето европейски държави, но продължава да се прилага в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция.

Методът възниква през XIX век с цел ускоряване на раждане при слаби напъни и липса на кислород за бебето. Т.е. методът се използвал, когато жената не може да напъва, а бебето има нужда от кислород.

При жената прийомът на Кристелер предизвиква огромна болка и невъзможност да напъва самостоятелно. Практиката се избягва в повечето медицински практики, заради големият брой усложнения. За по-безопасни начини на родоразрешаване се считат вакуум-екстракцията и използването на форцепс. За съжаление, прийомът на Кристелер се използва дори без наличието на видими причини, а по-скоро от нетърпение от страна на медицинския персонал.

Как се осъществява?

Има два варианта за прилагане на прийома на Кристелер. Единият е с натиск с ръката (частта между лакътя и дланта) или с натиск с длани. Когато жената има напън лекарят започва да натиска дъното на матката към влагалището. Едновременно с това понякога се прави епизиотомия, за да излезе детето по-бързо.

Какви са усложненията?

Методът на Кристелер е травмиращ както за майката, така и за плода, а не са редки случаите, в които има фатални последици. Най-честите усложнения от прилагането му са: – разкъсване на черния дроб

– счупване на ребрата

– отлепване на плацентата

– руптура на матката

– разкъсвания на влагалището

– емболия с околоплодни води

– нарушаване на съсирването на кръвта

– травми на плода

Специалисти алармират, че заради силния натиск гръбнакът на бебето се извива в областта на шийните прешлени и основата на черепа. Такива травми може да доведат до нарушаването на кръвоснабдяването на мозъка.

При майката силният натиск може да доведе до разтягане на диафрагмата и спускането на тазовите органи. Една от последиците от подобна манипулация е незадържането на урина след раждане. Някои от горните усложнения може да станат причина за смъртта на майката или най-малкото усложняват възстановителния период след раждането.

Според някои изследвания прийомът на Кристелер при едноплодна бременност в главично-предлежание не ускорява процеса на раждането. „Днес съществуват по-щадящи алтернативни методи“, твърдят специалистите. Родилка почина в сливенската болница

Как би могъл да се избегне прийомът на Кристелер?

1. Раждайте в положение, в което ви е удобно (най-често това клекнало положение или с помощта на топка за раждане)

2. Не позволявайте на лекаря да натиска корема ви и не се страхувайте от реакцията му след вашия отказ.

3. Присъствието на партньора ви по време на раждането често позволява да бъдат избегнати груби методи за водене на раждането.

Протест срещу метода в редица държави

Макар официално отречен от властите, методът продължава да се използва, като не се описва в официалните документ. В Русия той е изваден от АГ стандартите през 1992 година, но продължава да се прилага масово. Все пак пострадалата жена може да подаде сигнал до здравното министерство и да заведе дело. Не са редки случаите на осъдени лекари и с отнети права след доказване на използването на метода и нанесени травми на плода и на майката.

По думите на руския невролог Михаил Головач при раждане с натиск върху корема бебето може да получи леко мозъчно сътресение, но и сериозна травма, сравнима с падане от 5-я етаж, което често преминава в детска церебрална парализа (ДЦП). По думите му, в Австралия акушер, който прилага този метод, може да бъде лишен от правото да упражнява професията доживот.

В началото на XXI век в Испания в 70% от случаите на продължително раждане се използва прийом на Кристелер. В доклад на Министерството на здравеопазването на Испания се твърди, че през 2010 година в 26% от ражданията е бил прилаган методът. В страната действа мащабна кампания, която призовава прийомът да бъде забранен и да се дава повече свобода и удобства на родилката при раждане.

Източник: Актуално

Споделете: