Шефът на „Трейс груп“ дал на синчето си да „изследва“ асфалта на пътя убиец. За 10 г. взели 108 поръчки за почти 1 млрд. лв.

Както съобщава отпреди около две седмици сайта „ONovini“:

Нов скандал, свързан с катастрофата край Своге, е на път да взриви обществото.

Шефът на “Трейс груп” – консорциумът, строил пътя убиец край Своге е дал на лабораторията на сина си да изследва качеството на положения асфалта, в който в последствие се оказа, че има варовик.

Тази информация се появи в публичното пространство.

В рамките на час Трейс Груп организира и отложи пресконференция, а следователи изнасят документация

Регионалният министър Николай Нанков бе лаконичен по темата. Следствените органи трябва да кажат, коментира той.

Частна лаборатория одобрява материалите, изтъкна още министърът. Именно лабораторията установява какви са те, отговарят ли на нормативните изисквания и ги издава за становище до АПИ.

Нанков не разкри коя е частната лаборатория, одобрила материалите за настилката на ремонтирания път край Своге, на който при автобусна катастрофа загинаха 17 души.

„Досега не съм споменавал имена нито на фирми, нито на лаборатории. Те ще бъдат изнесени от процесуално-следствените органи. Това е тяхно задължение и няма как да навляза в този тип подробности”, заяви Нанков на въпрос на bTV коя е лабораторията, изследвала настилката, в която се оказа, че има варовик, по време на брифинг в Министерския съвет.

Такава е била нормативно установената процедура, такъв е бил и договорът – лаборатория установява какви са материалите, на какви изисквания отговарят те, предава ги само за становище до Агенция „Пътна инфраструктура” през 2014 г. и оттам нататък пътят е приет по документи, обясни Нанков.

Николай Нанков не искаше да коментира дали е възможен конфликт на интереси в тази ситуация.

Това трябва да кажат следствените органи, аз не мога да го кажа…

И все пак след настоятелно питане възможно ли е да има конфликт на интереси, министърът каза: “Да, възможно е”.

По думите му отсечката е правена от “Трейс груп” и фирмата му е замесена некоректно

Иначе стана ясно, че фирмите от консорциума отстранява пропуските по строежа на пътя.

Едната е започнала ремонта на своя участък от понеделник. От днес и другата е започнала такива дейности.

Припомняме, че стана ясно, че няколко фирми са ремонтирали отделни участъци на пътя убиец.

Лабораторията, тествала асфалта за участъка край Своге, е собственост на „Трейс груп“ (заглавие в сайта „Гласове“):


Лабораторията, изпитвала качеството на асфалта в участъка, където стана тежката катастрофа край Своге, е собственост на фирмата изпълнител на обекта „Трейс груп“, съобщи Нова тв. Това значи, че изпълнителят е оставен сам да се контролира. Според пътни експерти законът и правилата допускат приемането на обекта да се прави само по документи.
Лабораторията, тествала асфалта за участъка край Своге, е собственост на „Трейс груп“

„Разследването показва, че материалите не отговарят на нормативните изисквания и на заложеното“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

От лабораторията коментираха пред NOVA, че не виждат вина в работата си. Това е първият случай, в който строител да отказва да отстрани дефекти.

„Ние го окачествяваме, когато е произведен. Не мога да кажа какво се е случило след това. Рецептата се изготвя от нас съгласно нормите и стандартите“, беше категоричен технологът Стоян Карабашев.

Той допълни, че варовик се съдържа във всички смеси. По негови думи всеки материал се променя с течение на времето.

„Трейс груп холд“ спечелила 108 обществени поръчки за почти милиард

От началото на 2007 г. до края на 2017-а самостоятелно или в консорциуми компанията „Трейс груп холд“ е спечелила 108 обществени за общо 984 574 573 лева, показва справка на „БАНКЕРЪ“.

През 2017 г. „Трейс“ отчете консолидирани нетни приходи от продажби на стойност 314.3 млн. лв., които нарастват спрямо 2016 г. с 19.27%. Финансовият резултат след облагане бе печалба в размер на 3.87 млн. лева.

Компанията бе ангажирана с редица възлови инфраструктурни проекти, включително с изграждането на третия лъч на столичното метро, на магистралите „Хемус“ и „Тракия“, ремонта на бул. „Цариградско шосе“, на обходните пътища на Враца и Монтана и куп други.

Освен това дружеството работи и в Сърбия, където участва в строителството на част от паневропейския коридор №10. Реализирало е и обекти в Чехия.

В последните два дни компанията води спор с държавата след инцидента на пътя край Своге, отнел живота на 17 души. Ранените са над двадесет.

„Трейс груп холд“ бе ангажирана с рехабилитацията на пътя. Директорът на пътната агенция Светослав Глосов съобщи, че АПИ е изпратила пет писма на фирмата за отстраняване на дефектите по пътя. Оглед е направен и тогава фирмата е получила указания да отстрани дефектите до 15 август, което не е станало. Строителният министър Николай Нанков на свой ред обяви, че държавата може да си търси правата по съдебен ред.

От фирмата отхвърлят твърденията за некачествен ремонт. „Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от агенция „Пътна инфраструктура“, включително типа на използвания асфалт и цената му. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване“, обясни шефът на компанията.

Източник: в-к „Банкеръ“

Споделете: