„Санкциите постигат политическите си цели само в 13% от случаите“

Днес санкциите като инструмент за външна политика на САЩ се ползват с голямо търсене, отбелязва американският политолог Дейвид Кортрайт в своята статия за The Conversation.

Членовете на конгреса са за нови, по-твърди санкции спрямо Русия заради намесата й в изборите, пише изданието.

Както заяви Белият дом, санкциите срещу Северна Корея ще останат в сила, докато Пхенян не постигне прогрес в областта на денуклеаризацията.

След излизането от иранската сделка администрацията на Тръмп въведе, както се изрази държавният секретар на САЩ Майк Помпео, «най-силните санкции в историята», надявайки се да изтъргува с Иран по-добра сделка за оръжие и да повлияе върху политиката на страната в региона.

И дори против Турция, съюзника на НАТО, скоро могат да бъдат въведени санкции за ареста на няколко граждани на САЩ и спрямо сътрудници на дипломатически мисии.

„Политиците твърдят, че санкциите — това е ефективен метод за достигане на политически цели, но така ли е това? Ще донесат ли полза новите мерки спрямо Москва и Техеран?“, пита Кортрайт.

Според политолога, изследванията, проведени от него и колегите му, са показали, че санкциите понякога могат да бъдат ефективни.

Но има три ключови елемента: съюзници, готовност да се приведат санкциите в изпълнение и желание да се водят преговори.

„При липсата на всичките три елемента санкциите срещу Русия и Иран няма да сработят“, счита политологът.

„Съюзниците, подкрепящи санкциите — това е първият важен момент.“

Едностранните санкции много рядко носят полза.

Независимо от това, че Европейският съюз въведе санкции срещу Русия за нейните действия в Украйна, новите мерки, които бяха предложени в конгреса, ще бъдат едностранни.

В условията на все по-голяма глобализация едностранните санкции се сблъскват с големи препятствия.

„В изследването, публикувано през 1990-те години от Института за световна икономика „Петерсън“, се казва, че едностранните санкции на САЩ са постигнали политическите си цели само в 13 % от случаите.“

Превод: Петя Паликрушева

Източник:
http://theconversation.com/new-sanctions-on-russia-and-iran-are-unlikely-to-work-heres-why-100431

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.