Аржентинската централна банка повиши основната си лихва на… 65%

За това съобщава публикация на сайта „инвестор“ отпреди няколко дни:

Песото достигна ново рекордно дъно спрямо долара

Аржентинското песо достигна ново рекордно дъно спрямо американския долар от 41,54 песо за долар.

Въпреки че няма право да се намесва директно, Аржентинската централна банка е повишила основата си лихва до 65%, съобщава Bloomberg.

Резкият спад следва понижението от 2,8% в четвъртък, въпреки че Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи в сряда да увеличи спасителния си пакет за латиноамериканската страна с още 7,1 млрд. долара.

Аржентина вече се договори с МВФ да намали фискалния си дефицит от 3,7% от брутния вътрешен продукт миналата година на 2,7% през 2018 г. и 1,3% пред 2019 г.

В края на август Аржентинската централна банка повиши основната си лихва на 60%, най-високото ниво в света, в опит да спре резкия спад на стойността на песото. Аржентинската валута загуби над 13% от стойността си спрямо долара само за един ден.

Сътресението на валутните пазари се случи ден, след като президентът на страната Маурисио Макри заяви, че е поискал МВФ да предостави предсрочно част от средствата от спасителната програма на стойност 50 млрд. долара, одобрена преди това. Някои експерти заявиха тогава, че съобщението наред с повишаването на лихвените проценти е довело до задълбочаване на кризата на доверието.

Макри не успява да успокои пазарите и да вдъхне доверие на аржентинците, които продължават да губят покупателна способност. Много хора в страната са притеснени от съкращения, повишаването на цените на енергията и на нивата на бедността.

Публикацията, от която е взета снимката (съдържа още детайлна информация и анализи относно причините за поредната валутна криза в Аржентина):

Argentina. The truce is over: The peso cannot survive a destructive monetary policy

Споделете: