Клаудио Борджи: „Италия ще реши повечето си проблеми, ако има своя собствена валута“

Италианските държавни облигации се намират под нов силен натиск от продажби, след като висш представител на крайнодясната партия „Лига“, която е част от управляващата коалиция, заяви, че голямата част от проблемите на страната могат да бъдат разрешени, ако тя напусне еврото и се върне към своя собствена валута. Това съобщи Българското национално радио.

Италия ще се радва на по-благоприятни икономически условия извън еврозоната, заяви във вторник шефът на бюджетната и финансова комисия на Долната камара на парламента Клаудио Борджи, който е и висш представител на партията „Лига“.

„Наистина съм убеден, че Италия ще реши повечето от проблемите си, ако има своя собствена валута“, посочи Борджи в радиоинтервю, цитирано от Ройтерс.

Позоваването на Клаудио Борджи на възможността Италия да напусне еврозоната и еврото идва в момент на ескалация на напрежението между правителството в Рим и ЕС относно направените през миналата седмица предложения за италиански бюджетен дефицит в рамер на 2,4% от БВП за всяка една от следващите три години.

След изказването на Борджи доходността на 10-годишните дългосрочни италиански облигации се повиши с 11 базисни пункта към нов 4 и 1/2-годишен връх от 3,41%, надвишавайки предходните върхове, които бяха достигнати на 29-и май след брутални разпродажби на дълговите книжа като реакция на подобни тогавашни заплахи за напускане на еврозоната и за връщането на страната към собствена валута.

Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации пък се разширява във вторник с 296 пункта (лихвата по италианския дълг надвишава германската с цели 2,965%), което е само с 4 пункта под спреда, достигнат също на 29-и май.

Лихвата на 2-годишните италиански книжа нараства с 6 пункта към едномесечен връх от 1,45%, докато доходността на 5-годишните книжа – с 10 пункта към 4-месечен връх от 2,687%.

Според анализатори текущото напрежение около италианските бюджетни цели започна да напомня на дълговата криза в еврозоната между 2010-а и 2012 година, когато инвеститорите оценяваха като реална опасността от разпад на единния валутен блок.

Коментарите на Борджи допринесоха и за задълбочаване на низходящото движение на еврото спрямо останалите основи валути, до солидно понижение на акциите, търгувани на борсата в Милано и до напрежение на целия европейски фондов пазар.

Еврото се понижава към 5-седмично дъно от 1,1525 долара, към двудневно дъно от 1,1333 швейцарски франка и към двуседмично дъно от 131,08 японски йени.

Италианският фондов индекс MIB се разделя с 1% от стойността си, достигайки 17-месечно дъно, като най-солиден спад отчитат акции на големите италиански банки Intesa Sanpaolo (с 2,6%) и Unicredit (s 2,91%). Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 с понижава с 0,45%, германският DAX — с 0,56% и френският CAC40 — с 0,61%.

Въпреки негативната реакция на Европейския съюз и на дълговия пазар относно правителствения план за високи държавни разходи вицепремиерът Луиджи ди Майо заяви във вторник, че Италия няма да промени заложените цели за бюджетния дефицит. Той потвърди, че по-късно същия ден правителството ще финализира средносрочната бюджетна рамка за периода между 2019-а и 2020 година и се опита да успокои финансите пазари, като посочи, че правителството няма желание страната да излезе от еврото.

Източник: News Front

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.