СТО, МВФ и СБ призовават за „реформа на световната търговска система“

Това става ясно от следната публикация в Инвестор.бг:

Трите организации се обединиха около призив за необходимост от бързи промени

Световната търговска организация (СТО), Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка отправиха извънреден общ призив за въвеждането на реформа в многостранната международна търговска система, след като САЩ се оттеглиха от досегашните си споразумения.

„Наложителното предизвикателство днес е да се използва уникалната сила на СТО“, посочиха организациите в съвместен доклад в неделя. „Бавният темп на реформите от началото на хилядолетието, фундаменталните промени в една по-взаимосвързана съвременна икономика и риска от обрати в търговските политики изисква неотложност на даването на нов живот на реформите за търговската политика“, посочват още организациите, цитирани от Bloomberg.

Американският президент Доналд Тръмп остро разкритикува глобализма като цяло и постави под въпрос участието на САЩ в различни международни институции като СТО по време на своята реч пред Общото събрание на ООН.

В същото време заради последствията от търговския конфликт между САЩ и Китай СТО сви прогнозите си за икономически ръст през тази седмица, а генералният директор на организацията Роберту Азеведу предупреди, че пълномащабна търговска война ще отнеме 17% от ръста на световната търговия и 1,9% от ръста на брутния вътрешен продукт.

Съвместният документ на базираните във Вашингтон организации очертава няколко специфични инициативи, целящи да модернизират СТО, включително фокус върху увеличаване на пазарния достъп за сектора на електронната търговия, по-гъвкави рамки за водене на преговори и по-добра прозрачност при определянето на правителствените търговски политики.

„Възможностите, осигурени от информационните технологии и други фундаментални промени в световната икономика, трябва тепърва да бъдат отразени в съвременните обрасти на търговската политика“, посочиха организациите.

Съвместният документ призовава страните членки на СТО да работят заедно, за да решат безизходицата в системата за уреждане на спорове на организацията, която може да се окаже блокирана заради отказа на американската администрация да назначи членове в апелативния ѝ орган. От 1 октомври седемчленният панел вече има само трима члена – минимумът, необходим за подписване на решения.

Ако САЩ продължат да блокират новите назначения и след декември 2019 г., то тогава панелът няма да разполага с достатъчно членове.

Споделете: