Убитата журналистка Виктория тъкмо щяла да разследва Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) за парите от Хитрино, потънали там

Интересно разкритие на „България новините“, за което ще си премълчат всички останали медии.

Преди месеци стана ясно, че банката на Пеевски – Първа Инвестиционна банка – е опразнила неправомерно сметките на компания „Булмаркет“, която трябва да плати милиони обезщетения на жертвите и пострадалите от взрива на влака им в Хитрино.

Сметките на фирмата “БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО” ЕООД, чиито цистерни се взривиха в Хитрино са напълно изпразнени. Основният кредитор на фирмата – Първа Инвестиционна Банка, не отговаря на запитванията на ЧСИ, с които се изисква информация за касовите наличности по сметките на фирмата в клона в Русе. Още по времето на трагедията, отнела и опропастила много човешки съдби.

Фирмите, които са собственици и отговорници на злополучната композиция, са тясно свързани със собствениците и обръчите от фирми на ПИБ.

Както ще стане ясно, Първа инвестиционна банка, където са запорираните сметки на фирмите „Булмаркет“, отказва да се съобрази и със съдебни запорни решения и да предостави информация на потърпевшите как и кога са изпразнени авоарите на фирмите, за да не могат днес хората от Хитрино да получат поне минимална справедливост за невъзвратимата трагедия, на която бяха подложени.

Следва изявлението на адв. Николай Димитров, специалист по застрахователно, договорно и деликтно право, което публикуваме без редакторска намеса. Към него са приложени и документи: обезпечителни заповеди, писма до банки и НАП и др.

В същото време в Русе е убита журналистката Виктория Маринова – точно преди разследването ѝ за Хитрино.

Става въпрос за няколко стотина милиона, които са освободени от банката на Пеевски, въпреки запорните съобщения. Разбира се, че топва не е станало, нито неумишлено, нито безвъзмездно.

До ден днешен нито един наш колега не спомена думата „Хитрино“ в последната година. Само адвокатът на пострадалите се появяваше в някое студио да ни разкаже какви пречки му създават ПИБ за изпълнение на обезщетителната процедура.

Но той все пак е страна.

Обаче един доказан журналист с репутация на обективен и принципен такъв. Да се рови по дирите на милионите, изчезнали от „Булмаркет“ за жертвите в Хитрино след като много добре знаят, че е престъпление да се пренебрегва запорно съобщение. Излизането на казуса от новото на местната прокуратура, която вероятно е слугинаж на Пеевски и започването да се говори на национално медийно ниво след журналистическо разследване. Това вече щеше да им дойде в много и вероятно са предприели крайното решение за физическото елиминиране и ликвидиране на журналистката.

Може би там щяха да излязат и други имена, за които е известно, че са партньори на Пеевски – като Бойко Борисов и други ръководни кадри от ГЕРБ. А ако излезе, че премиерът-слънце е крал от парите за обезщетенията на жертвите в Хитрино…

Това вече можеше да го събори от власт. И така да го събори, че да падне и да не може да стане…

Дали прокуратурата ще разследва тази версия… Едва ли, след като знаем чие лоби е Сотир Цацаров и компания.

Източник: „Клик-клик“

Споделете: