Западни учени: Пентагонът разработва биологични оръжия, включващи ГМО – насекоми и вируси

Програмата на американските военни с използването на насекоми за разпространение на генетични модифицирани вируси ще наруши Конвенцията за биологичното оръжие, това се казва в изследването на групата учени от университетите на Германия и Франция, публикувано в списание Science.

Статията във водещото научно списание е подготвена от международна група специалисти по еволюционна генетика, биоетика и права.

Програмата Insect Allies („Насекоми-съюзници“) се разработва в управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) към министерството на отбраната на САЩ. Официалната задача на експериментите е „хоризонталната“ реакция на хромозома на растенията, която ще произвежда преносимите от насекомите вируси.

Авторите на изследавнето отбелязват биологическите, икономическите и социалните последствия, които може да има за околната среда реализирането на програмата на Пентагона. Учените се съмняват, че проектът може да донесе практическа полза за селското стопанство на САЩ.

„В резултат програмата може да се възприеме от много като опит за създаването на биологични агенти и средства за тяхната доставка за враждебни цели, което — ако е истина — ще бъде нарушение на Конвенцията за биологичното оръжие“, се казва в доклада.

Отбелязва се, че за наличната от 2016 година програма вече са изхарчени 27 милиарда долара.

В четвъртък началникът на войски за радиационна, химическа и биологическа защита от Въоръжените сили на Русия Игор Кирилов по време на специален брифинг заяви, че американските учени, работещи в Грузия в медицинския център Лугар (в населеното място Алексеевка), под формата на лечение са подлагали местни жители на експерименти с токсичен химически препарат.

Министерството на отбраната на Русия направи този извод в резултат на анализа на материалите, публикувани от бившия министър на държавната сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе.

Петя Паликрушева

Източник: News Front

Русия твърди, че САЩ имат биологична бомба в Грузия

Руското министерство на отбраната съобщи, че САЩ, изглежда, тайно разработват биологически оръжия в лаборатория в Грузия в нарушение на международните правила, което представлява пряка заплаха за сигурността на Русия, предаде Асошиейтед прес.

Това безпрецедентно обвинение бе отправено на 4-ти октомври, седмици само часове след като Великобритания и Холандия обвиниха руското военно разузнаване, че стои зад поредица от нови кибератаки по света.

В съобщението на руското военно министерство се казва, че въпросната лаборатория в Грузия е част от мрежа от американски лаборатории покрай границите на Русия и Китай. Изнесената в него информация се опира до голяма степен на материали от бившия грузински министър на държавната сигурност Игор Гиоргадзе. Той твърди, че грузинската лаборатория функционира под прикритието на Центъра за обществено здравеопазване на името на бившия американски сенатор Ричард Лугар, намиращ се в населеното място Алексеевка и финансиран от САЩ.

Миналия месец американски и грузински официални представители отхвърлиха твърденията на Гиоргадзе. Посолството на САЩ в Грузия днес запази мълчание по въпроса.

На брифинг в министерството на отбраната в Москва днес началникът на войските за радиационна, химическа и биологическа защита в състава на руските въоръжени сили генерал Игор Кирилов, цитиран от ТАСС, съобщи, че в центъра „Лугар“ под форма на лечение САЩ вероятно са изпитвали токсичен препарат или биологически агент с висока смъртност. До този извод са стигнали руските експерти, анализирайки материалите, публикувани от Гиоргадзе. Кирилов обърна внимание на случая с гибелта на пациенти – грузински граждани, при изпитанията на препарата, назован в документите като „Совалди“. Този препарат бил произведен от американската компания „Гилеад Сайънсиз“, един от основните акционери в която е бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд.

„Практически едновременната смърт на голям брой доброволци дава основание да се предполага, че в центъра „Лугар“ под формата на лечение е била проведена оценка на високотоксичен химически препарат или на биологично вещество, което причинява висока смъртност“, каза генералът, цитиран от БТА.

Той уточни, че въпреки смъртта на 24 души при изпитанията на препарата „Совалди“ през декември 2015 г., „клиничните изследвания били продължени в нарушение на международните норми и против желанието на пациентите“, което „довело до гибелта на още 49 души“. „Даже по време на големи епидемии в инфекциозните болници такова количество смъртни случаи не се наблюдава“, подчерта руският генерал.

Кирилов посочи, че въпросният препарат „Совалди“ е вписан в регистъра на лекарствените средства в Русия и „в процеса на клиничното му изследване не е фиксиран нито един смъртен случай“.

Източник: дир.бг


Прочетете още:

Пентагонът създавал ГМО армия от насекоми

Веднъж отворена, кутията на Пандора не може да се затвори

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.