ЕП на ЕССР ще забранява пластмасови сламки, вилички, лъжички, ножчета, чинии, клечки за уши…

Това става ясно от следната публикация в днешния брой на „24 часа“ (в която всъщност, разбираемо, се „аргументира“ поредният болшевишки акт на агресивно вмешателство в личната свобода и суверенитета на отделните страни от страна на този мъртвороден паразитен блок ЕССР):

„Депутатите искат от 2021 забрана за пластмасовите продукти за еднократно ползване

Коктейли на плажа с две пластмасови сламки, чадърче и светещи гривни за разкош? От 2021 година това ще е минало – пластмасови сламки, чинийки, прибори ще бъдат забранени. За това с голямо мнозинство гласува в сряда Европейският парламент. Причината – две трети от боклука, замърсяващ световния океан и природата се състои от пластмасови продукти за еднократна употреба.За други пластмасови продукти пък – като чашките, евродепутатите поискаха държавите-членки на ЕС да намалят употребата им с една четвърт до 2025 година чрез многократно повишаване на цената.

За да влязат решенията им в сила обаче трябва всяка страна-членка да ги гласува и въведе в законодателството си.

Ето и кои продукти забранява решението на Европарламента:

– Сламки
– Вилички
– Лъжички
– Ножчета
– Чинии
– Пластмасови пръчки за балони
– Бъркалки за кафе
– Прозрачни пликчета
– Клечки за уши
– Бутилки от полистирол
– Предмети от оксо-разграждаща се пластмаса, тъй като в тях има метални нишки

Според данни на Еврокомисията в Европа се изхвърлят всяка година 26 милиона тона пластмаса. Средно един европеец произвежда 37,4 килограма пластмасов боклук годишно. В света по-малко от една трета от този боклук се рециклира. По-голямата част просто попада в природата и в океаните.

ЕС изнася около половината от пластмасовия си боклук в чужбина. 85% от него в Китай, но Пекин вече въведе забрана за импорта. Според американск ибиолози годишно в океаните попадат 8 милиона тона пластмаса. Еврокомисията също смята, че 85% от боклука в моретата е от пластмасови предмети. Половината от този боклук е от продукт и за еднократно използване, една четвърт е от рибари. Ако не се въведат строги ограничения, то до 2050 година в океаните ще има повече платмаса, отколкото риба.

Какво следва от тук нататък? В идващите месеци Еврокомисията, Европарламентът и страните-членки трябва да се споразумеят за окончателния вид на забраната. Очаква се не всички страни-членки да се съгласят със законовите текстове, защото пластмасовите продукти са важни за икономиката им. Например в Швеция от голямо значение е производството на хартиени чаши с пластмасово покритие.

Доста концерни вече реагират на очакваната пълна забрана на някои пластмасови изделия. „Макдоналдс“ например е въвел в някои филиали употребата на порцеланови съдове. Големите супермаркети в Германия пък смятат да заменят сламките от пластмаса с хартиени. „Старбъкс“ обеща да се откаже изобщо от сламките и създаде картонени чашки със заострен отвор, който прави употребата на сламка излишна. На пазара вече има и сламки от специално стъкло.“

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.