Двойният стандарт на ЕССР разреши „Северен поток“, но забрани „Южен“

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Европейският съюз е показал двойни стандарти, когато е дал позволение за изграждането на газопровода „Северен поток“, но не и за строителството на „Южен поток“, предават македонският портал „А1 Он“ и Агенция „Фокус“.

На международна конференция за енергийна сигурност в евразийското пространство в Белград, Дачич подчерта, че Сърбия иска да сътрудничи с всички в сферата на енергетиката, както и по други въпроси, но посочи, че, за съжаление, Сърбия не е успяла да изгради „Южен поток“, защото този проект, за разлика от „Северен поток“, не отговаря на Третия енергиен пакет на ЕС.

„За нас това беше най-добрата опция и този проект не беше за сметка на другите“, посочи сръбският външен министър, като добави, че „Южен поток“ е бил в интерес на региона и ЕС, който преди това е уверявал, че проекта е изгоден и че неговата реализация е договорена.

Реалността е, според Дачич, че „Северен поток“ е изключен от Третия енергиен пакет, а „Южен поток“ не. Цената, според него, е платена от Сърбия и другите страни в региона. Тези проекти , продължи той, по същество са еднакви и то не само в капацитета и имената, но имаха различна съдба.

Той обясни, че източникът на газа е същият – Русия, а разликата е в това, че единият газопровод отива към Германия, а другият към страните от балканския регион.

От това, заключва Дачич, може да се види, че съществуват двойни стандарти във взимането на решения и това, което е възможно за Германия и някои други страни, не е възможно за Сърбия и страните от региона.

Източник: Епицентър

Споделете: