До 5 години затвор за… „психически тормоз“ над бивши или настоящи „половинки“

На снимката са показани 2 бр. настоящи интимни партньори – Доган и бойка борисова – при които мазохистката и пасивна гейша бойка разбираемо е готова да понася всякакви унижения (психически и физически), като за благодарност мъжът ѝ Доган не само, че няма да бъде пратен в затвора, а напротив – ще бъде щедро възнаграждаван, както стана например с ТЕЦ „Варна“ и още доста държавни благинки…

До 5 години зад решетките грози всеки, системно тормози и преследва половинката си.

Това става възможност с промени в Наказателния кодекс, които предлагат от ГЕРБ.

Измененията са внесени от шефката на НС Цвета Караянчева, председателят на правната комисия Данаил Кирилов и още три депутатки от ГЕРБ, а целта е да се обхванат всички форми на домашно насилие, пише Монитор.

Така за пръв път се криминализира психическия тормоз и психическото насилие, както и системното преследване. Кирилов обясни, че било юридическо предизивикателство да опишат така съсаа на това престъпление, за да има адекватна защита, тъй като формите на тормоз са много – от физически през нагрубяване до поставяне във финансова зависимост.

Мерките важат и за бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала.

Тормозът извън семейството и преследването на бившите половинки пък ще се наказва със затвор до 1 година или пробация. Когато то става в условията на домашно насилие, то наказанието е по – тежко – 5 години. „Домашното насилие е условие за по-тежко наказуемост“, обясни Кирилов.

За преследване пък ще се счита всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което води до насаждане на страх за неговата безопасност или тази на негови ближни . Заплашителното поведение пък може да се изразява в следене, поява на местоработата или на други места за социални контакти, показване на лицето, че е наблюдавано или дори до стигане до нежелана комуникация чрез всички възможни средства. Това на практика включва и телефонния тормоз или такъв чрез социалните мрежи.

Занапред пострадалите ще бъдат информирани при освобождаване на насилника или пък при неговото бягство от затвора или ареста.

Източник: Petel.bg

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.